Narrative speech characteristics in non-demented patients with amyotrophic lateral sclerosis and their role in predicting patients' cognitive status.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775783 480 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Νευροφυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσιρτσιρίδης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευδοκιμίδης Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πόταγας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαλώνης Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Narrative speech characteristics in non-demented patients with amyotrophic lateral sclerosis and their role in predicting patients' cognitive status.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου σε μη ανοϊκούς ασθενείς με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και ο ρόλος υτους στην πρόβλεψη του γνωστικού προφίλ.
Περίληψη:
Περίληψη: Η Πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS) είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος, κυρίως γνωστή για τα κινητικά συμπτώματα που προκαλεί. Παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μία πληθώρα νευροψυχολογικών ελλειμμάτων, που σχετίζονται με την μνήμη και τις επιτελικές λειτουργίες. Τα γλωσσικά ελλείμματα είναι επίσης αρκετά κοινά μεταξύ των ασθενών. Η μελέτη μας εστίασε στο πρότυπο των παύσεων στον αφηγηματικό λόγο μη ανοϊκών ασθενών με ALS και στον προβλεπτικό τους ρόλο ως προς το γνωστικό προφίλ των ασθενών. Χρησιμοποιήσαμε 15 ασθενείς με ALS και 14 υγιείς συμμετέχοντες, καθώς και τρεις δοκιμασίες αφήγησης (Ιστορία της Νόσου Story, Ιστορία της γέννησης του Ιησού και το Κλεμμένο Μπισκότο-Cookie Theft), καθένα από τα οποία περιλαμβάνει διαφορετικό βαθμό γνωστικών απαιτήσεων, όπως η οργάνωση του λόγου, το συναισθηματικό φορτίο και η πρόσβαση στην σημασιολογική μνήμη. Τα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου που μελετήσαμε ήταν συχνότητα των παύσεων, η συνολική και η μέση διάρκειά τους, καθώς και οι παραγόμενες λέξεις ανά λεπτό ομιλίας. Οι γνωστικές λειτουργίες των ασθενών αξιολογήθηκαν επίσης με την Γνωστική και Συμπεριφορική Κλίμακα του Εδιμβούργου για την ALS (ECAS) και η καταθλιπτική συμπτωματολογίας αξιολογήθηκε με την κλίμακα ADI-12. Δεν εντοπίσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών και των υγιών ως προς τα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε διαφορετικές συνθήκες του αφηγηματικού λόγου. Τέλος, εντός της ομάδας των ασθενών, βρήκαμε ότι κάποια χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου μπορούν επιλεκτικά να προβλέψουν την επίδοση των ασθενών στις υποκλίμακες της γλώσσας, της λεκτικής ευχέρειας, την επιτελική λειτουργία και την μνήμη. Εν κατακλείδι, τα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου, όπως οι παραγόμενες λέξεις και το πρότυπο των παύσεων, δεν διαφοροποιούν τους ασθενείς από τους υγιείς. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά τείνουν να ποικίλουν και στις δύο ομάδες όταν οι συνθήκες του αφηγηματικού λόγου περιλαμβάνουν διαφορετικό βαθμό επιτελικής λειτουργίας και συναισθηματικής φόρτισης. Επιπλέον, εντός της ομάδας των ασθενών, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου μπορούν να προβλέψουν την επίδοση σε συγκεκριμένα νοητικά πεδία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, Αφηγηματικός λόγος, Παύσεις, Γνωστική λειτουργία, Νευροψυψολογικά ελλείμματα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
15
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Tsirtsiridis Georgios Master.pdf
360 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.