Ο Νέος Πρότυπος Στρατός υπό την ηγεσία του Oliver Cromwell και η εκστρατεία στην Ιρλανδία, 1649-1650

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775786 578 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γεωργακάκης Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαγανάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ράπτης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Νέος Πρότυπος Στρατός υπό την ηγεσία του Oliver Cromwell και η εκστρατεία στην Ιρλανδία, 1649-1650
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Νέος Πρότυπος Στρατός υπό την ηγεσία του Oliver Cromwell και η εκστρατεία στην Ιρλανδία, 1649-1650
Περίληψη:
Οι πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα βρίσκουν την ευρωπαϊκή ήπειρο να συγκλονίζεται από τον αιματηρό τριακονταετή πόλεμο μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Την ίδια περίοδο η Μεγάλη Βρετανία διανύει, ως τη δεκαετία του 1630, μια σχετική ειρήνη και οικονομική άνθιση. Όλα όμως πρόκειται να αλλάξουν την επόμενη δεκαετία. Η περίοδος 1640-1660 αποτέλεσε τομή στην αγγλική ιστορία, μιας και το κέντρο βάρους της εξουσίας του κράτους μετατοπίστηκε. Η επανάσταση του 1642 ήταν αποτέλεσμα κοινωνικών και οικονομικών ζυμώσεων και ταυτόχρονη διακήρυξη μιας πολιτικής αρχής για τη νέα ευρωπαϊκή κοινωνία. Η αστική τάξη, συμμαχώντας με τη νέα αριστοκρατία, αντιμετώπισε επιτυχώς τη μοναρχία, την παλαιά μεσαιωνική αριστοκρατία και την κρατική Εκκλησία ενώ η παλαιά μεσαιωνική οικονομία, με τους αρχιμάστορες και τις συντεχνίες, σταδιακά έφθινε, κάτω από το βάρος της βιομηχανικής περιόδου. Η νίκη των αστών σήμαινε τη νίκη μιας νέας κοινωνικής ομάδας η οποία και θα έπαιρνε στον έλεγχό της την εξουσία από εκείνη την περίοδο. Μπορεί η παλλινόρθωση του 1660 να έδωσε μια μικρή ελπίδα στο παλαιό καθεστώς για επαναφορά στη θέση της εξουσίας, ωστόσο η ‘Ένδοξη Επανάσταση’ του 1688 έληξε δια παντός τις ελπίδες της μοναρχίας για απόλυτο έλεγχο.
Η επανάσταση του 1642 ήταν ξεκάθαρα πολιτική˙ είχε ωστόσο έντονη την παρουσία μιας θρησκευτικής αφήγησης η οποία και πέτυχε την ένωση τριών κοινωνικών τάξεων˙ των αστών, των ευγενών και των λαϊκών τάξεων. Ο πουριτανισμός αποτέλεσε το συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στις παραπάνω τάξεις που διεκδικούσαν τη σύνταξη ενός νέου ‘κοινωνικού συμβολαίου’ καθώς και μερίδιο στην εξουσία. Η σπουδαιότητά του φάνηκε ξεκάθαρα στη δημιουργία ενός στρατεύματος που κατάφερε να κυριαρχήσει στα πεδία των μαχών. Ο Νέος Πρότυπος Στρατός (New Model Army) ήταν ένας στρατός ‘αγίων’ που γνώριζαν για ποιο λόγο πολεμούσαν και τι διακυβευόταν. Η σύζευξη στρατού- εκκλησιάσματος αποτέλεσε κάτι ρηξικέλευθο στη στρατιωτική τακτική, ενώ οι ίδιοι οι στρατιώτες εξέλεγαν τους αγητάτορές τους.
Στόχος της διπλωματικής μου διατριβής αποτελεί η δημιουργία αυτού του Πρότυπου Στρατού καθώς και η επίδραση του πουριτανισμού πάνω του. Αυτό ωστόσο αποτελεί το πρώτο μέρος της εργασίας μου. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τις μάχες που διενεργήθησαν στην Ιρλανδία ανάμεσα σε μια ετερογενή συμμαχία Ιρλανδών και στο Νέο Πρότυπο Στρατό με επικεφαλής τον Cromwell. Ο Cromwell είχε εξελιχθεί ως ο κύριος πολιτικός παράγοντας στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως η θέση του να θεωρείται διασφαλισμένη. Η επιλογή εκτέλεσης του βασιλιά Καρόλου του Α’ των Stuart, η πρώτη εκτέλεση βασιλιά από τους πρώην υπηκόους του, αποτέλεσε πράξη ριζοσπαστική και συνάμα διαλυτική απέναντι στην άρτι συσταθείσα Κοινοπολιτεία. Οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις επεκτάθηκαν και στο στράτευμα, ενώ η Ιρλανδία και η Σκωτία βρίσκονταν σε αναβρασμό. Ο Cromwell επομένως όφειλε να δράσει άμεσα για να σώσει την Κοινοπολιτεία αλλά και την πολιτική του καριέρα.
Η ιρλανδική εκστρατεία αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του νησιού, με τα αποτελέσματά της να γίνονται αισθητά μέχρι και τρεις αιώνες αργότερα. Οι σφαγές, οι εξανδραποδισμοί και οι καταστροφές, με τον παράλληλο ευρύ εποικισμό του νησιού συνετέλεσαν στη δημιουργία διαφορετικών ιρλανδικών ταυτοτήτων και εν τέλει στο διαχωρισμό του νησιού σε δυο κράτη. Σκοπός της διπλωματικής μου λοιπόν είναι η διερεύνηση των κινήτρων αυτής της εκστρατείας, καθώς και οι κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο Cromwell όσο αφορά στα σκληρά αντίποινα που επεφύλαξε στους αντιπάλους του. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά μου ασχολείται με τις σφαγές στη Drogheda και στο Wexford και πώς αυτές επηρέασαν το ηθικό των Ιρλανδών, συγκρίνοντάς τες με την ειρηνική παράδοση των πόλεων Ross και Clonmel.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Αγγλική ιστορία, Νέος Πρότυπος Στρατός, Πουριτανοί, Κοινοπολιτεία, Oliver Cromwell, Αγγλική Επανάσταση, Ιρλανδική εκστρατεία,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
229
Αριθμός σελίδων:
116