Evaluation of the radiation dose to the eye lens and head of interventional radiologists

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775932 527 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ψαρράς Μιχαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Σεϊμένης, Καθηγητής, Ιατρική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ευστάθιος Ευσταθόπουλος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σπηλιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Evaluation of the radiation dose to the eye lens and head of interventional radiologists
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση δόσης ακτινοβολίας στους φακούς των οφθαλμών και το κεφάλι επεμβατικών ακτινολόγων
Περίληψη:
Η πολυπλοκότητα των επεμβατικών διαδικασιών καθώς και οι υψηλοί ρυθμοί δόσης σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των επεμβατικών πράξεων έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ακτινική επιβάρυνση των επεμβατικών ιατρών. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των δόσεων ακτινοβολίας στους επεμβατικούς ακτινολόγους, στους φακούς των οφθαλμών και στο κεφάλι.
Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν δοσίμετρα θερμοφωταύγειας (TLDs) σε τρεις τύπους επεμβατικών πράξεων. Οι επεμβάσεις που μελετήθηκαν ήταν: i) 70 Αγγειοπλαστικές κάτω άκρων, ii) 15 Εμβολισμοί και Χημειοεμβολισμοί ήπατος και iii) 13 Σπονδυλοπλαστικές. Στη μελέτη συμμετείχαν δυο ομάδες επεμβατικών ακτινολόγων, εκ των οποίων η μία ομάδα διενεργούσε τις αγγειοπλαστικές κάτω άκρων και τους εμβολισμούς/ χημειοεμβολισμούς ήπατος, ενώ η άλλη τις σπονδυλοπλαστικές. Μια διάταξη των 7 δοσιμέτρων τοποθετήθηκε σε κάθε επεμβατικό ακτινολόγο, για κάθε είδος επέμβασης. Οι θέσεις τοποθέτησης των δοσιμέτρων ήταν οι ακόλουθες: αριστερός κρόταφος, επάνω από το αριστερό φρύδι, επάνω από το δεξί φρύδι, δεξιός κρόταφος, κοντά στον αριστερό οφθαλμό, ανάμεσα στους οφθαλμούς και κοντά στον δεξιό οφθαλμό από όπου και εξήχθησαν οι αντίστοιχες τιμές δόσεων. Διενεργήθηκαν στατιστικοί έλεγχοι για την πιθανή ύπαρξη διαφοράς ανάμεσα στις δόσεις ανά διαδικασία, από την αριστερή και δεξιά πλευρά του κεφαλιού καθώς επίσης και στις δόσεις ανά διαδικασία στο επίπεδο των φακών των οφθαλμών και του μετώπου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε στατιστικός έλεγχος για την διερεύνηση συσχέτισης των χρόνων εμπειρίας των επεμβατικών ακτινολόγων και των δόσεών τους ανά διαδικασία. Επίσης, ελέγχθηκε η ύπαρξη γραμμικής σχέσης της δόσης ανά επιφάνεια (DAP) με τη δόση ανά διαδικασία των επεμβατικών ακτινολόγων, καθώς και της δόσης ανά διαδικασία των ανατομικών περιοχών της αριστερής και δεξιάς πλευράς του κεφαλιού. Τέλος, έγινε εκτίμηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τα προτεινόμενα ετησία όρια για τους επεμβατικούς ακτινολόγους. Συμπερασματικά, ανάμεσα στα τρία ειδή επεμβάσεων που μελετήθηκαν, οι σπονδυλοπλαστικές ήταν εκείνες που έδωσαν τα μεγαλύτερα επίπεδα ακτινικής επιβάρυνσης τόσο στη θέση του πρώτου επεμβατικού ακτινολόγου όσο και στου δεύτερου. Τα αποτελέσματα των στατιστικών ελέγχων έδειξαν ότι: η αριστερή πλευρά του κεφαλιού λαμβάνει μεγαλύτερη δόση από την δεξιά όπως και οι φακοί των οφθαλμών σε σύγκριση με το μέτωπο. Η εμπειρία του ακτινολόγου φαίνεται να σχετίζεται με την δόση που θα λάβει στο φακό του αριστερού οφθαλμού, άλλα όχι για τις υπόλοιπες ανατομικές περιοχές που μελετήθηκαν. Το DAP και η δόση ανά διαδικασία δεν βρέθηκαν να παρουσιάζουν γραμμική εξάρτηση. Αντιθέτως ισχυρή γραμμική εξάρτηση φαίνεται να παρουσιάζουν οι ανατομικές περιοχές της αριστερής πλευράς του κεφαλιού με τις αντίστοιχες της δεξιάς. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση του ακτινοπροστατευτικού εξοπλισμού είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα ετήσια επαγγελματικά όρια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επεμβατικοί ακτινολόγοι, Δόση ακτινοβολίας, Φακοί των οφθαλμών, Πλευρές του μετώπου, Αγγειοπλαστική κάτω άκρων, Εμβολισμός/χημειοεμβολισμός, Σπονδυλοπλαστική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
61
Psarras Michail Master.pdf (13 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο