Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776356 486 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Εξαδακτύλου Ζαφειρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολοπούλου - Σταμάτη Πολυξένη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καβαντζάς Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Λάζαρης Χ. Ανδρέας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία
Περίληψη:
Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο έχει απασχολήσει αρκετά τον επιστημονικό χώρο για το πόσο ωφέλιμη ή βλαβερή μπορεί να αποδειχθεί για την υγεία του ανθρώπου. Αποτελείται από τρεις κατηγορίες, την UVA η οποία φτάνει σχεδόν ολόκληρη στην επιφάνεια της γης, διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα και είναι κυρίως υπεύθυνη για την φωτογήρανση. Την UVB της οποίας ένα μικρό ποσοστό φτάνει στην επιφάνεια της γης, θεωρείται πιο επικίνδυνη από την UVA και είναι υπεύθυνη για αρκετές κακοήθειες του δέρματος. Την UVC η οποία απορροφάται ολόκληρη από το στρατοσφαιρικό όζον και θεωρείται η πιο επικίνδυνη από τις άλλες δύο. Το στρατοσφαιρικό όζον λειτουργεί προστατευτικά από την υπεριώδη ακτινοβολία και η καταστροφή της στιβάδας του όζοντος θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.
Τα αντηλιακά προϊόντα θεωρούνται το πιο διαδεδομένο μέσω προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν είναι όμως απόλυτα αξιόπιστα διότι μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δράσουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες εισβάλλοντας στην κυκλοφορία του οργανισμού προκαλώντας διαταραχές στον ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρκετές, ορισμένες λιγότερο σοβαρές, ορισμένες άλλες περισσότερο. Η έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα από απλό ερύθημα μέχρι κακοήθεια του δέρματος. Αποτελεί επίσης συχνή αιτία οφθαλμολογικών παθήσεων, αλλεργικών αντιδράσεων, φωτοτοξικών αντιδράσεων όταν συνδυαστεί με λήψη φαρμάκων ή καλλυντικών. Επίσης είναι η κυριότερα αιτία φωτογήρανσης.
Εκτός των αρνητικών επιδράσεων ο ήλιος επηρεάζει θετικά την υγεία του ανθρώπου διότι με την ηλιοφάνεια βελτιώνεται η ψυχολογία και προκαλείται χαρά και ευεξία. Επίσης ο ήλιος είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών και αρκεί ένα μικρό σημείο του σώματος να εκτεθεί για λίγα λεπτά για την σύνθεση της αναγκαίας για τον οργανισμό ποσότητας. Η UVA και η UVB ακτινοβολία χρησιμοποιούνται επίσης σε ακτινοθεραπείες για διάφορες παθήσεις και δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλιακή ακτινοβολία, Μελάνωμα, Όζον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Exadaktilou Zafiria Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.