Αιτίες προσέλευσης ατόμων στο κέντρο υποδοχής αστέγων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776534 391 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σπαθιά Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μ.Κελέση, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική,Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αρετή Σταυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτική, ΤΕΙ Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιτίες προσέλευσης ατόμων στο κέντρο υποδοχής αστέγων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιτίες προσέλευσης ατόμων στο κέντρο υποδοχής αστέγων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το φαινόμενο της αστεγίας είναι ένα φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία του στο αστικό τοπίο των σύγχρονων δυτικών πόλεων, και είναι γεγονός πως βρίσκεται σε έξαρση σήμερα, στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο της αστεγίας το συναντάμε πια σε μαζική κλίμακα και στη χώρα μας και βλέπουμε να πλήττει και το ντόπιο πληθυσμό της, παρόλο που οι περιπτώσεις στην Ελλάδα παλιότερα ήταν σχετικά λίγες και αφορούσαν κυρίαρχα το κομμάτι των μεταναστών.
Σκοπός-Μεθοδολογία:Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση των αιτιών προσέλευσης ατόμων, οι οποίοι βρίσκονται υπό οποιαδήποτε μορφή αστεγίας, στο ιατρείο Κέντρου Ημέρας Υποδοχής Αστέγων.
Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 321 ασθενείς που επίσκέφτηκαν το ιατρείο του Κέντρου Ημέραςαπό την 1/01/2014 έως και τις 30/06/2014, με σκοπό την εξέταση και διάγνωση του προβλήματος υγείας τους. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2014 έως και τον Οκτώβριο του 2014.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, μπορεί να διατυπωθεί ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός εντάσεται στην κατηγορία «άστεγοι στο δρόμο». Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους που ζουν στο δρόμο, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, χωρίς το κατάλυμά τους να μπορεί να θεωρηθεί τόπος κατοικίας, ή διαμένουν σε χώρους για επείγουσες καταστάσεις, όπως είναι η διανυκτέρευση σε ξενώνες ύπνου (στην περίπτωσή μας συνοψίζεται σε χώρους που παραχωρήθηκαν για τους χειμερινούς μήνες) ή σε υποβαθμισμένα καταλύματα. Η πλειοψηφία των αστέγων της μελέτης είναι Ευρωπαίοι.
Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και εισρέουν άτομα από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων της μελέτης που επίσκέφτηκαν το κέντρο ημέρας αναγκάστηκαν να έρθουν λόγω προβλήματος υγείας. Ο κυριότερος λόγος επίσκεψης των αστέγων του πληθυσμού της μελέτης στο κέντρο ημέρας ήταν κυρίως λόγω λοιμώξεων που εμφάνισαν, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν προβλήματα τόσο δερματικά όσο και μυοσκελετικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άστεγοι, Κέντρο Ημέρας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Spathia Ioanna Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.