Memory of road signs in healthy elderly drivers and in patients with MCI or Alzheimer's Disease

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777774 452 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κυριαζής Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ζαλώνης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Memory of road signs in healthy elderly drivers and in patients with MCI or Alzheimer's Disease
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μνήμη των πινακίδων οδοσήμανσης στους υγιείς ηλικιωμένους οδηγούς και σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Έκπτωση ή νόσο Αλτσχάιμερ
Περίληψη:
Στόχος: Να διερευνηθεί η ικανότητα αναγνώρισης και ανάκλησης της σημασίας των πινακίδων οδοσήμανσης σε υγιείς ηλικιωμένους οδηγούς, οδηγούς με Ήπια Νοητική Έκπτωση (ΗΝΕ) αμνησιακού τύπου και οδηγούς με ήπια νόσο Alzheimer (ΝΑ) και να συσχετιστούν οι επιδόσεις τους με τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τη νευροψυχολογική τους αξιολόγηση.
Μέθοδος: Το δείγμα της παρούσας μελέτης περιελάμβανε 45 συμμετέχοντες: 15 ασθενείς με ήπια νόσο Alzheimer, 15 ασθενείς με αμνησιακού τύπου Ήπια Νοητική Έκπτωση και 15 υγιείς μάρτυρες, με εύρος ηλικίας από 65 έως 85 έτη. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε δυο συνθήκες: (α) στην ανάκληση και ελεύθερη ερμηνεία της σημασίας των 10 πιο συχνών πινακίδων οδοσήμανσης, μέσω σημασιολογικής μνήμης και (β) στην αναγνώριση 30 πινακίδων οδοσήμανσης, μέσω ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Προηγήθηκε αξιολόγηση των νοητικών τους λειτουργιών με τη χρήση νευροψυχολογικής συστοιχίας.
Αποτελέσματα: Η ομάδα ασθενών με ήπια νόσο Alzheimer εμφάνισε χειρότερη επίδοση στην ανάκληση και ερμηνεία της σημασίας των 10 πινακίδων οδοσήμανσης, συγκριτικά με τις ομάδες των υγειών και των ασθενών με Ήπια Νοητική Έκπτωση αμνησιακού τύπου. Η ομάδα ασθενών με ήπια νόσο Alzheimer παρουσίασε χειρότερη επίδοση στην αναγνώριση των 30 πινακίδων οδοσήμανσης και την αντιστοίχησή τους με την κατάλληλη πρόταση, συγκριτικά με τις ομάδες των υγειών και των ασθενών με Ήπια Νοητική Έκπτωση αμνησιακού τύπου. Η ομάδα των ασθενών με Ήπια Νοητική Έκπτωση δεν εμφάνισε στατιστικώς σημαντική διαφορά σε συνάρτηση με τους υγιείς συμμετέχοντες στην επίδοση των δύο συνθηκών. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς με ΗΝΕ παρουσίασαν θετική συσχέτιση μεταξύ της συνθήκης των 30 πινακίδων οδοσήμανσης και μιας οπτικοχωρικής δοκιμασίας και οι ασθενείς με ήπια ΝΑ παρουσίασαν στην ίδια συνθήκη συσχέτιση με μια δοκιμασία επεισοδικής μνήμης.
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με ήπια νόσο Alzheimer υστερούν στην ανάκληση της σημασίας των πινακίδων οδοσήμανσης ή ακόμη και στην αναγνώρισή τους. Το παραπάνω φανερώνει ένα μέρος της δυσκολίας που χαρακτηρίζει τους οδηγούς με Alzheimer και διογκώνει το πρόβλημα όταν χρειάζεται να ακολουθήσουν οδηγίες ή να βρουν το δρόμο τους. Από την άλλη μεριά, οι ασθενείς με ΗΝΕ αμνησιακού τύπου φαίνεται να εξισώνονται με τους υγιείς ηλικιωμένους οδηγούς σε αυτό το ζήτημα και όποιες διαταραχές εμφανίζονται στην οδηγική τους ικανότητα δεν οφείλονται στις πινακίδες οδοσήμανσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πινακίδες οδοσήμανσης, Ανάκληση, Αναγνώριση, Μνήμη, Αλτσχάιμερ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
30
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kyriazis Alexandros Master.pdf
596 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.