Διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση έλκων πίεσης σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778171 259 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αγγελοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεραφείμ Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Ορφανός, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση έλκων πίεσης σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση ελκών πίεσης σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να ανιχνεύσει τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν στη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ελκών πίεσης στους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ1 και ΜΕΘ2 του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ
Παρακολουθήθηκαν 42 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ1 και ΜΕΘ2 του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν το μέγιστο 30 μέρες ο καθένας ή μέχρι να εμφανιστεί ένα έλκος πίεσης. Κατά την εισαγωγή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (δεύτερη ημέρα) συμπληρωνόταν μια φόρμα καταγραφής (ερωτηματολόγιο) όπου καταγράφονταν οι προς παρατήρηση παράγοντες. Στη συνέχεια γινόταν έλεγχος του δέρματος του ασθενή μία φορά την εβδομάδα για τυχόν εμφάνιση έλκους πίεσης. Επί εμφάνισης έλκους πίεσης καταγράφηκε η εντόπισή του.
Οι παράγοντες που παρατηρήθηκαν είναι οι εξής: φύλο, ΒΜΙ, λευκωματίνη ορού, αιμοσφαιρίνη, Braden scale, Cubbin and Jackson, Ramsey, Sofa, Apache ΙΙ, χορήγηση αγγειοσυσπαστικών, καταστολή, μυοχάλαση, ιστορικό καπνίσματος, ιστορικό καρδιακής νόσου, ιστορικό ηπατικής νόσου, ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδης διαβήτης, εξωνεφρική κάθαρση, μηχανικός αερισμός, το είδος του στρώματος, η προ της εισαγωγής στη ΜΕΘ νοσηλεία άνω των 10 ημερών, σε ποια ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν οι ασθενείς, καθώς και το είδος του κρεβατιού.
Οι παράγοντες ελέχθησαν με το στατιστικό πακέτο SPSS και οι δοκιμασίες που έγιναν ήταν το μη παραμετρικό Mann-Whitney test.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι παράγοντες που φάνηκαν να συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης έλκους πίεσης είναι: το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, το ιστορικό νεφρικής νόσου, το υψηλό σκορ στην κλίμακα SOFA, και η αλβουμίνη ορού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παράγοντες κινδύνου, Μονάδα εντατικής θεραπείας, 'Έλκος πίεσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
43
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

AGGELOPOULOU MARIA-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.