Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων της διατροφικής πρόσληψης 24-ώρου και σωματομετρικών χαρακτηριστικών σε δείγμα 250 ενηλίκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778284 306 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βουδούρη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρονίκη Νάσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Φίλιππος Ορφανός, Ε.ΔΙ.Π, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Φώτιος Σιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων της διατροφικής πρόσληψης 24-ώρου και σωματομετρικών χαρακτηριστικών σε δείγμα 250 ενηλίκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων της διατροφικής πρόσληψης 24-ώρου και σωματομετρικών χαρακτηριστικών σε δείγμα 250 ενηλίκων
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της διπλωματικής είναι η αξιολόγηση των μεταβολών της κατανάλωσης σε διάστημα του ενός έτους, η διερεύνηση των παραγόντων που ερμηνεύουν τις παρατηρούμενες αλλαγές καθώς και η σύγκριση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από διαφορετικές μεθόδους στατιστικής μοντελοποίησης στα συγκεκριμένα δεδομένα.
Υλικό-Mέθοδος: Αξιοποιήθηκαν δεδομένα από τη μελέτη «ΥΔΡΙΑ. Πρόγραμμα και στοχευόμενη δράση για την υγεία και τη διατροφή του Ελληνικού πληθυσμού: ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας και αποτύπωση», η οποία διεξήχθη από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) του Υπουργείου Υγείας και από ένα δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Agency, EFSA). Η διατροφική πρόσληψη αξιολογήθηκε μέσω της μεθόδου της ανάκλησης 24ώρου. Η ανάλυση των διατροφικών δεδομένων, αρχικά, πραγματοποιήθηκε με εφαρμογή αδρών περιγραφικών ελέγχων για την ανάδειξη των ομάδων τροφίμων με τις σημαντικότερες μεταβολές και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν μέθοδοι στατιστικής μοντελοποίησης για τη διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με τις μεταβολές αυτές.
Αποτελέσματα-Συμπεράσματα: Στις περισσότερες ομάδες τροφίμων παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης στη δεύτερη χρονική στιγμή. Παράγοντες, οι οποίοι βρέθηκαν να συσχετίζονται με τις μεταβολές της κατανάλωσης ήταν το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατηγορία απασχόλησης, ο δείκτης μάζας σώματος, οι καπνιστικές συνήθειες, η προσωπική εκτίμηση ατομικής υγείας και η συννοσηρότητα. Τέλος, αξιολογήθηκαν οι μέθοδοι στατιστικής μοντελοποίησης που εφαρμόστηκαν ως προς την επάρκεια τους για τα συγκεκριμένα δεδομένα. Οι μέθοδοι που λαμβάνουν υπόψη την επανάληψη των μετρήσεων βρέθηκε πως απαντούν σε πολλαπλά ερωτήματα και δίνουν πληρέστερη εικόνα των μεταβολών της κατανάλωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφική επιδημιολογία, Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων, Διατροφικά δεδομένα, 24-ώρη ανάκληση, Σωματομετρικά χαρακτηριστικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
110
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_Βουδούρη Ελένη.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.