Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα: κατευθυντήριες οδηγίες υγειονομικής διαχείρισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778851 431 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μανωλάκης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κοντός Μιχαήλ, Επ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα: κατευθυντήριες οδηγίες υγειονομικής διαχείρισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα: κατευθυντήριες οδηγίες υγειονομικής διαχείρισης
Περίληψη:
Οι πλημμύρες είναι από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές φυσικές καταστροφές. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και πολύπλευρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πολλούς θανάτους, σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία του πληθυσμού που θα πληγεί, καθώς και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η έλλειψη υποδομών και ενημέρωσης είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση σημαντικών επιπτώσεων από μία πλημμύρα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017, μία πλημμύρα η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων άμεσα, σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων που επλήγησαν (PTSD, αναπνευστικές και δερματολογικές λοιμώξεις, κ.α.), καθώς και σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους έχασαν τις κατοικίες τους και κόπους μιας ζωής μέσα σε λίγες ώρες μην μπορώντας να κάνουν κάτι. Ακόμα και σήμερα, μήνες μετά από αυτή την καταστροφή πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν καταφέρει να το ξεπεράσουν και φοβούνται να προχωρήσουν υπό το φόβο εμφάνισης μιας νέας παρόμοιας καταστροφής, ενώ άλλοι δεν έχουν τα οικονομικά για χτίσουν ξανά τις κατοικίες τους, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει ενδεικτικές κατευθυντήριες οδηγίες για όλες τις φάσεις του κύκλου της καταστροφής που προκύπτουν από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι συστάσεις αυτές απευθύνονται τόσο σε τοπικές αρχές όσο και υγειονομικούς φορείς αλλά και επαγγελματίες υγείας. Εξού και η δομή της εργασίας υπό τη μορφή χρηστικού εγχειριδίου. Μεθοδολογικά στηρίζονται σε αντίστοιχα πονήματα διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. Έχει γίνει προσαρμογή στις εγχώριες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά.
Το μεταπτυχιακό «Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Καθηγητή Κυρίου Εμμανουήλ Πικουλή και της Κυρίας Εβίκας Καραμαγκιώλη σε συνεργασία με το Δήμο της Μάνδρας, μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος, πραγματοποίησε από την 1η Φλεβάρη του 2018 έως τις 26 Απριλίου 2018 πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για όσους κατοίκους της Μάνδρας επλήγησαν από την πλημμύρα και επιθυμούσαν να συμμετέχουν. Το πρόγραμμα έτυχε μεγάλης υποδοχής από τους κατοίκους της Μάνδρας οι οποίοι και μπόρεσαν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και τους φόβους τους και να βοηθηθούν στο τέλος αρκετά. Σε αυτές τις συναντήσεις φάνηκε πόσο πολύ επηρέασε τους κατοίκους αυτή η πλημμύρα και πως μήνες μετά την καταστροφή οι επιπτώσεις ήταν ακόμα ορατές στην καθημερινότητά τους επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους. Είναι πολύ σημαντικό οι κάτοικοι να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και η πολιτεία να έχει έτοιμα σχέδια δράσης για τέτοιες περιπτώσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται στο ελάχιστο οι απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και οι επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Και οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να είναι έτοιμες να διαχειριστούν μια τέτοια καταστροφή, έχοντας σωστή εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά (ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό), έτοιμα σχέδια και πρωτόκολλα αντιμετώπισης κρίσης και πόρους που ενδέχεται να χρειαστούν ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι επιπτώσεις στην υγεία των πληγέντων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας οδηγός με βάση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που να καθοδηγεί τους υγειονομικούς στο πως να αντιμετωπίσουν σωστά μια πλημμύρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλημμύρα, Υγειονομικοί, Φυσικές καταστροφές, Κατευθυντήριες οδηγίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
32
Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα κατευθυντήριες οδηγίες υγειονομικής διαχείρισης τελικ.pdf (471 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο