Ενδείξεις και χειρουργικές τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς - Αναδρομική μελέτη 16 ετών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2778910 405 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπατζίκος Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κουτσανδρέα Χρυσάνθη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Λαδάς Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργάλας Ηλίας, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπρούζας Δημήτριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σίασος Γεράσιμος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χατζηστεφάνου Κλειώ, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδείξεις και χειρουργικές τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς - Αναδρομική μελέτη 16 ετών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδείξεις και χειρουργικές τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς - Αναδρομική μελέτη 16 ετών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Είναι κοινή διαπίστωση ότι η μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη νέων τεχνικών τμηματικής μεταμόσχευσης κερατοειδούς έχει αποφέρει αποτελέσματα ισοδύναμα ή και ανώτερα από αυτά της διαμπερούς κερατοπλαστικής, αναφορικά με τη μετεγχειρητική οπτική οξύτητα, και μάλιστα με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να περιγράψει την εξέλιξη των ενδείξεων και τεχνικών της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς στο μεγαλύτερο ίσως κέντρο μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας σε διάστημα 16 ετών.
Υλικό και Μέθοδος: Μελετήσαμε αναδρομικά όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς από το 2000 έως το 2015 στις δύο οφθαλμολογικές κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, Γ. Γεννηματάς. Τα κυριότερα δεδομένα που αναλύθηκαν ήταν η ετήσια επίπτωση των διαφόρων ενδείξεων και τεχνικών κερατοπλαστικής, καθώς και οι αντίστοιχες τάσεις τους με την πάροδο του χρόνου.
Αποτελέσματα: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1256 κερατοπλαστικές από τρεις χειρουργούς. Η μέση ηλικία ασθενούς ήταν 62,5 ± 4,7 έτη. Οι 5 πιο συχνές ενδείξεις ήταν η φυσαλιδώδης κερατοπάθεια (38,4%), ακολουθούμενη από την επαναληπτική μεταμόσχευση (18,6%), την ουλή του κερατοειδούς (10,3%), τον κερατόκωνο (9,6%), τη δυστροφία του Fuchs (9,6%).
Επιπλέον, παρατηρήθηκε πτωτική τάση εμφάνισης του κερατοκώνου ως ένδειξη κερατοπλαστικής (P = 0.009) ενώ αντίθετα αυξητική ήταν η τάση για τη φυσαλιδώδη κερατοπάθεια (P = 0.003) και τη δυστροφία του Fuchs (P = 0.001).
Όσον αφορά τις τεχνικές κερατοπλαστικής, η διαμπερής κερατοπλαστική αποτελούσε τη μοναδική τεχνική από το 2000 έως το 2009 (όταν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τμηματικές κερατοπλαστικές στο νοσοκομείο μας) και περιορίστηκε στο 21,4% κατά το τελευταίο έτος της μελέτης μας. Κατά το ίδιο έτος, η DSAEK ήταν η συχνότερη πραγματοποιούμενη τεχνική κερατοπλαστικής (59,8%) και το αντίστοιχο ποσοστό της επιλεκτικής μεταμόσχευσης ενδοθηλίου DMEK ήταν 18,8%.
Συμπέρασμα: Η συχνότερη ένδειξη κερατοπλαστικής στο νοσοκομείο μας ήταν η φυσαλιδώδης κερατοπάθεια με αυξανόμενη τάση κατά την περίοδο παρακολούθησης. Παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή στις τεχνικές κερατοπλαστικής, από την διαμπερή κερατοπλαστική σε πιο τμηματικές τεχνικές όπως οι DSAEK και η DMEK, με τις δύο αυτές τεχνικές να αποτελούν πλέον χειρουργικές θεραπείες εκλογής των παθήσεων του ενδοθηλίου του κερατοειδούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαμπερής κερατοπλαστική, Μεταμόσχευση κερατοειδούς, Τμηματική κερατοπλαστική, Ενδείξεις κερατοπλαστικής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
300
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΜΠΑΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ final.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.