Διερεύνηση αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς και σπόρους

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2779212 1244 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Υγείας - Μητέρας - Παιδιού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σαββατιανός Σάββας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δάφνη-Λορέττα Θωμαϊδου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αρτεμισία Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σπυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς και σπόρους
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς και σπόρους
Περίληψη:
Η τροφική αλλεργία στο ανακάρδιο (cashew nut) και στο κελυφωτό φιστίκι (pistachio) συχνά συνυπάρχει εξαιτίας της στενής φυλογενετικής συγγένειας και της προφανούς αντιγονικής ομοιότητας των δύο καρπών. Διαγνωστικά, η συμβατική ορολογική μέθοδος ανίχνευσης αντισωμάτων Ε έναντι ολικών εκχυλισμάτων των καρπών χαρακτηρίζεται από χαμηλή ειδικότητα, με αποτέλεσμα χαμηλή θετική προγνωστική αξία. Για τον καθορισμό του πρόσθετου οφέλους από τη χρήση της στοιχειακής (μοριακής) ορολογικής διάγνωσης, οι οροί 100 παιδιών αλλεργικών σε ανακάρδιο ή/και κελυφωτό φιστίκι και 64 παιδιών με αποδεδειγμένη κλινική ανοχή στους δύο καρπούς αναλύθηκαν ως προς την IgE αναγνώριση ανασυνδυασμένης 2S αλβουμίνης του ανακαρδίου rAna o 3, ολικών εκχυλισμάτων των 2 καρπών και ενός συμπληρωματικού πάνελ μοριακών αλλεργιογόνων ξηρών καρπών.
Η rAna o 3 μέθοδος επέδειξε τα καλύτερα διαγνωστικά χαρακτηριστικά, με μια σχεδόν ιδανική τιμή εμβαδού της καμπύλης ROC (98%) για την αλλεργία σε οποιονδήποτε από τους δύο καρπούς. Στο κλασικό όριο των 0.35 kUA/L η ανασυνδυασμένη μέθοδος βρέθηκε να έχει συγκρίσιμη ευαισθησία με τη συμβατική μέθοδο για το ανακάρδιο (94% έναντι 95%), αλλά με σημαντικά βελτιωμένη ειδικότητα (97% vs. 63%). Χάρη στην ισχυρά διασταυρούμενη ευαισθητοποίηση που τεκμηριώθηκε με πειράματα αμφίδρομης αναστολής της IgE-δέσμευσης, η μοριακή μέθοδος με τη χρήση της 2S αλβουμίνης του ανακαρδίου ήταν εξίσου αξιόπιστη και για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας στο κελυφωτό φιστίκι με μια ευαισθησία και ειδικότητα στο 92% και 97% αντίστοιχα.
Η αντιγονική ομοιότητα και η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα διερευνήθηκαν και προς την κατεύθυνση της αλλεργίας σε σπόρους (κουκούτσια) εσπεριδοειδών, όπου με ορολογική ανάλυση ενός ευμεγέθους πληθυσμού (n=117) παιδιών με αλλεργία σε σπόρους εσπεριδοειδών, σε ανακάρδιο/κελυφωτό φιστίκι και σε άλλους ξηρούς καρπούς, τεκμηριώθηκε η σημαντική διασταυρούμενη αντιδραστικότητα ανάμεσα σε ανακάρδιο/κελυφωτό φιστίκι από τη μία και σε σπόρους λεμονιού και πορτοκαλιού από την άλλη, καθώς και ο σημαντικός ρόλος των ομόλογων 2S αλβουμινών στο διασταυρούμενο σύνδρομο. Με τη βοήθεια αμφίδρομων πειραμάτων αναστολής της IgE-δέσμευσης, αναδείχθηκε η αλλεργία στο ανακάρδιο/κελυφωτό φιστίκι ως η υποκείμενη πρωτοπαθής αιτία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλεργίας σε σπόρους εσπεριδοειδών, για την οποία παρέχεται πολύτιμη πληροφορία σε κλινικό και μηχανιστικό επίπεδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ana o 3, Ανακάρδιο, Αλλεργία, Κελυφωτό φιστίκι, Ξηροί καρποί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
232
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Savvatianos Savvas PhD.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.