Εκτίμηση της μεταγευματικής λιπαιμίας στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου μετά την κατανάλωση πρότυπου γεύματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2786054 394 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τζεραβίνη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή. Ε.Κ.Π.Α.
Κόκκινος Αλέξαδνρος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της μεταγευματικής λιπαιμίας στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου μετά την κατανάλωση πρότυπου γεύματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της μεταγευματικής λιπαιμίας στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου μετά την κατανάλωση πρότυπου γεύματος
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης παρέμβασης είναι ο έλεγχος της ακρίβειας και της επαναληψιμότητας της χρήσης του Lipotest® πρότυπου γεύματος για την εκτίμηση της μεταγευματικής λιπαιμίας στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου.
Υλικά και μέθοδος: Είκοσι πέντε υγιείς γυναίκες, αναπαραγωγικής ηλικίας έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κάθε εξεταζόμενη υποβλήθηκε σε από του στόματος δοκιμασία ανοχής λίπους σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, μία κατά την ωοθυλακική και μία κατά την ωχρινική φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, μετά από ολονύκτια νηστεία 10-12 ωρών. Σε κάθε επίσκεψη λαμβάνονταν δείγματα αίματος πριν (νηστείας, χρόνος 0) και κάθε μία ώρα για 6 ώρες μετά την κατανάλωση του πρότυπου γεύματος (χρόνοι 1,2,3,4,5,6), με σκοπό τον προσδιορισμό των τριγλυκεριδίων (ΤG) και της ολικής απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB). Εξετάσαμε την ακρίβεια, την αξιοπιστία και τη συμφωνία του Lipotest® γεύματος ανάμεσα στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου, χρησιμοποιώντας διαγράμματα Bland-Altman, τον συντελεστή συσχέτιση (r value) και τον συντελεστή συσχέτισης συμφωνίας (CCC) για τις τιμές των TG και της ApoB. Η επαναληψιμότητα επίσης εκτιμήθηκε με τη χρήση του intraclass correlation coefficient (ICC). Τέλος, υπολογίστηκε η περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) για τις τιμές TG και για τις τιμές ApoB προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική μεταγευματική απάντηση.
Αποτελέσματα: Η ακρίβεια και η αξιοπιστία των μετρήσεων για τα TG (r≤ 0.64, p<0.05, CCC<0.7,) ήταν μέτρια ενώ για την την ApoB ήταν μέτριες έως ικανοποιητικές (r > 0.7, p<0.001, CCC<0.7). Τα Bland-Altman διαγράμματα έδειξαν υψηλή συμφωνία των μετρήσεων τόσο για τα TG όσο και για την ApoB. Η επαναληψιμότητα ήταν καλή έως υψηλή (ICC 0.689-0.848 για τα TG, 0.721-0.771 για την ApoB). Η συνολική μεταγευματική απάντηση όπως εκτιμήθηκε με την AUC δε διέφερε σημαντικά ανάμεσα στις δύο φάσεις, τόσο για τα TG όσο και για την ApoB (p=0.114 και p=0.915 αντίστοιχα).
Συμπεράσματα: To Lipotest® ως πρότυπο γεύμα για τη μελέτη της μεταγευματικής λιπαιμίας σε υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρουσιάσε μέτρια ακρίβεια, ικανοποιητική συμφωνία και καλή επαναληψιμότητα των μετρήσεων ανάμεσα στις δύο φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου όταν η εκτίμηση της μεταγευματικής λιπαιμίας έγινε με χρήση μόνο της τιμής των TG, η ακρίβεια και η συμφωνία των μετρήσεων όμως αυξήθηκαν όταν έγινε εκτίμηση και των τιμών της ApoB.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταγευματική λιπαιμία, Τριγλυκερίδια, Δοκιμασία ανοχής λίπους, Εμμηνορρυσιακός κύκλος, Λιπίδια, Ακρίβεια, Επαναληψιμότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
313
Αριθμός σελίδων:
149
ΤΖΕΡΑΒΙΝΗ πτυχιακή.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο