Αντιλήψεις και απόψεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας για τα βιοομοειδή φάρμακα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2790623 456 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σπυριδάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούντας Γιάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σουλιώτης Κυριάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κοινωνικών Επιστημών, ΠΠ
Καντζανού Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις και απόψεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας για τα βιοομοειδή φάρμακα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις και απόψεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας για τα βιοομοειδή φάρμακα
Περίληψη:
Η δυναμική εμφάνιση των βιοομοειδών φαρμάκων στην Ευρώπη το 2006 με την έγκριση του πρώτου βιοομοειδούς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMA), δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες τόσο για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένες θεραπείες, όσο και για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.
Λόγω της επικείμενης λήξης των αποκλειστικών δικαιωμάτων (πατέντα) πολλών βιολογικών φαρμάκων και της εισόδου στη φαρμακευτική αγορά νέων βιοομοειδών, οι στάσεις και οι πεποιθήσεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας για τα βιοομοειδή φάρμακα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων και των απόψεων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών για τα βιοομοειδή. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαδραματίσουν πολύτιμο ρόλο στην προώθηση και επικοινωνία αξιόπιστων πληροφοριών μεταξύ της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών, διασφαλίζοντας την κατάλληλη και ασφαλή χρήση των βιοομοειδών.
Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των φαρμακοποιών παρότι δεν αισθάνεται επαρκώς ενημερωμένη, γνωρίζει ότι τα βιοομοειδή φάρμακα είναι παρόμοια με τα φάρμακα αναφοράς από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η ενημέρωση για τα βιοομοειδή προέρχεται κυρίως από το διαδίκτυο και τα επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες, ενώ τα κυριότερα εμπόδια στην ευρύτερη χρήση των βιοομοειδών αποτελούν η αβεβαιότητα σχετικά με την υποκατάσταση και την ανταλλαξιμότητα και η επιθυμία των ασθενών να θεραπεύονται με τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς.
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας ενδέχεται να βοηθήσουν στην αναγνώριση των αναγκών και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των φαρμακοποιών στην προαγωγή της ασφαλούς χρήσης των βιοομοειδών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιοομοειδή, Βιολογικά φάρμακα, Ανταλλαξιμότητα και υποκατάσταση, Ιχνηλασιμότητα και φαρμακοεπαγρύπνηση, Εξοικονόμηση πόρων στο εθνικό σύστημα υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
74
SPIRIDAKI AIKATERINI-master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο