Ιδιαιτερότητες οργάνωσης προγραμμάτων αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών με θύματα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800020 325 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπατριανταφύλλου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καραβοκυρός Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τσουρούφλης Γεράσιμος, Λέκτορας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιδιαιτερότητες οργάνωσης προγραμμάτων αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών με θύματα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιδιαιτερότητες οργάνωσης προγραμμάτων αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών με θύματα παιδιά
Περίληψη:
Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας ανασκοπικής μελέτης είναι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων αντιμετώπισης των μαζικών καταστροφών με θύματα από τον παιδιατρικό πληθυσμό και τις οικογένειες τους. Στόχος είναι η αποτύπωση των παραγόντων που επηρεάζουν την ετοιμότητα και την ικανότητα αντιμετώπισης των συστημάτων υγείας σε περίπτωση εκδήλωσης μαζικών ατυχημάτων με θύματα παιδιά.
Μεθοδολογία: Διεξήχθη μια δομημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων που δημοσιευθηκαν μετά το 2000 με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων εισαγωγής στη μελέτη.
Αποτελέσματα: Η συχνότητα των μαζικών καταστροφών με θύματα που ανήκουν στον παιδιατρικό πληθυσμό αυξάνεται παγκοσμίως. Είναι σαφώς αναγνωρισμένη η ανάγκη να είναι όλα τα συστήματα υγείας κατάλληλα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός μέσω ενός συστημικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των παιδιών. Τα παιδιά είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Οι περιορισμένοι παιδιατρικοί πόροι, η ανάγκη για προστασία και ασφάλεια, η ανάγκη επανένωσης με την οικογένεια είναι μόνο μερικά παραδείγματα της πολυπλοκότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Αυτή η ανασκόπηση περιγράφει τις βασικές αρχές που σχετίζονται με τις παιδιατρικές ανάγκες και την αντιμετώπιση παιδικών καταστροφών. Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών πρέπει να αντανακλώνται σε κάθε φάση του σχεδιασμού αντιμετώπισης τους. Η προσέγγιση καθολικής αντιμετώπισης, η εξασφάλιση των απαραίτητων παιδιατρικών πόρων, τα τροποποιημένα πρωτόκολλα και η κατάλληλη κατάρτιση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση.
Συμπέρασμα: Απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, των κοινοτήτων, των οικογενειών και των ατόμων για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ετοιμότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών με θύματα παιδιά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καταστροφή, Ετοιμότητα, Παιδιά, Ανταπόκριση, Μαζικό ατύχημα, Κατευθυντήριες γραμμές 
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

papatriantafyllou evangelia master.pdf
944 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.