Μείωση της βλάβης από χρήση τοξικών ουσιών στο περιβάλλον της φυλακής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800022 386 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κρουμπχολτς Μπεττίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μ. Κοντός, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ι. Καραβόκυρος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σ. Γεωργόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μείωση της βλάβης από χρήση τοξικών ουσιών στο περιβάλλον της φυλακής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μείωση της βλάβης από χρήση τοξικών ουσιών στο περιβάλλον της φυλακής
Περίληψη:
Οι έγκλειστοι χρήστες ,ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το στάτους της δημόσιας υγείας. Ως ευπαθής πληθυσμός (λόγω της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και του εγκλεισμού) χρήζει εντατικής αντιμετώπισης ώστε να μειωθεί η βλάβη η οποία έχει προκληθεί και να ανακοπεί η χιονοστιβάδα των μεταδοτικών ασθενειών προασπίζοντας έτσι τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια υγεία.
Οι έγκλειστοι χρήστες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου ως προς τη μόλυνση από αιματογενώς μεταδιδόμενους ιούς όπως ο ιός HIV και HCV.Επιπρόσθετα και η δημόσια υγεία είναι σε κίνδυνο μετά την αποφυλάκιση τους. Ακόμα η έρευνα έχει αναδείξει την ευαλωτότητα των πληθυσμών αυτών ως προς την ψυχική υγεία.
Από το 1980 οι χώρες της Ευρώπης , σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φιλοσοφία της ισότιμης παροχής υπηρεσιών σε όλους, έχουν σχεδιάσει ,οργανώσει και εφαρμόσει παρεμβάσεις (όπως Προγράμματα Υποκατάστασης, Προγράμματα ανταλλαγής συρίγγων καθώς και Εκπαίδευσης) που έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την προβληματική χρήση και τις βλαβερές πρακτικές που υιοθετούνται μέσα στο περιβάλλον της φυλακής. Ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση κάθε χώρας δίνεται βαρύτητα στο είδος της παρέμβασης.

ΣΤΟΧΟΣ: Ο στόχος αυτής της περιγραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί το είδος των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη μείωση της βλάβης και η αποτελεσματικότητα αυτών.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Χρησιμοποιήθηκαν και εξετάστηκαν πρωτογενείς πηγές στην αγγλική, γαλλική ,ιταλική, γερμανική και ισπανική γλώσσα από το 1982 έως σήμερα από μηχανές αναζήτησης (Scopus, Pub med ,Google scholar, Med line.).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Φυλακή , Φυλακισμένος , Υγεία , Μείωση βλάβης Υποκατάσταση οπιοειδών , Πρόγραμμα Ανταλλαγής συρίγγων , HIV , Ηπατίτιδα C, Ανθρώπινα δικαιώματα , Ποινική δικαιοσύνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
54
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Bettina Krumbholz Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.