Συνδυαστική μελέτη συσχετισμού των πολυμορφισμών στους υποδοχείς της FSH και της AMH σε πτωχές και καλές απαντήτριες στην IVF.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800066 484 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γιαννέλου Πολίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Λουτράδης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πέτρος Δρακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Καλλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνδυαστική μελέτη συσχετισμού των πολυμορφισμών στους υποδοχείς της FSH και της AMH σε πτωχές και καλές απαντήτριες στην IVF.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνδυαστική μελέτη συσχετισμού των πολυμορφισμών στους υποδοχείς της FSH και της AMH σε πτωχές και καλές απαντήτριες στην IVF.
Περίληψη:
Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) είναι γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και η παραγωγή της ρυθμίζεται από τη γοναδορελίνη (GnRH) η οποία με την σειρά της εκκρίνεται από τον υποθάλαμο. Στις γυναίκες ο ρόλος της FSH είναι πολλαπλός: αυξάνει την παραγωγή ανασταλτίνης, διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, προετοιμάζει τα ωοθυλάκια για την δράση της LH και προάγει την παραγωγή οιστρογόνων μαζί με την LH. Η δράση της στηρίζεται στην αλληλεπίδρασή της με τον υποδοχέα της (FSHR), η ενεργοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη για την ορμονική λειτουργία της FSH.
O υποδοχέας ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται GPCRs (G protein-coupled receptor) και αποτελεί μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη, η οποία εντοπίζεται στις μεμβράνες κυττάρων της μήτρας, της ωοθήκης και των όρχεων. Το γονίδιο του υποδοχέα βρίσκεται στο χρωμόσωμα p21 και αποτελείται από περίπου 2.080 νουκλεοτίδια. Προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει στο γονίδιο του υποδοχέα της ορμόνης FSH έχουν ανιχνεύσει την ύπαρξη πολυμορφισμών μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής: Asn680Ser, Ala189Val, Ile160Thr και Thr449Ile. Οι πολυμορφισμοί του γονιδίου του υποδοχέα της FSH φαίνεται ότι επηρεάζουν τον τρόπο πρόσδεσης της ορμόνης με τον υποδοχέα της μεταβάλλοντας μοριακούς μηχανισμούς φωσφορυλίωσης και γλυκοζυλίωσης με αποτέλεσμα μειωμένη δράση της ορμόνης. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε IVF/ICSI η ωοθηκική διέγερση επηρεάζεται από το είδος ή τον αριθμό των αλληλομόρφων που φέρουν οι γυναίκες. Υπάρχουν πληθώρα μελετών τόσο στον ελληνικό πληθυσμό όσο και σε διεθνές επίπεδο που αφορούν στον συσχετισμό των διαφορετικών γονοτύπων με την ανταπόκριση των γυναικών σε πρωτόκολλα IVF/ICSI, ωστόσο οι απόψεις διίστανται ως προς το ποιος, τελικά, γονότυπος είναι περισσότερο ευνοϊκός για την επίτευξη της ωοθηκικής διέγερσης.
Η AMH είναι μια διμερής γλυκοπρωτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των αυξητικών παραγόντων TGF-β. Η AMH παράγεται από τα κοκκώδη κύτταρα των ωοθηκικών ωοθυλακίων. Αρχικά παράγεται από τα πρωτογενή ωοθυλάκια ; η παραγωγή της είναι υψηλότερη στα στάδια του δευτερογενούς και του πρώιμου τριτογενούς ωοθυλακίου (διαμέτρου μικρότερης από 4 χιλιοστά) και καθώς τα ωοθυλάκια αυξάνουν σε μέγεθος η παραγωγή της μειώνεται και στη συνέχεια σταματά. Η ΑΜΗ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ωοθηκική εφεδρεία των γυναικών και αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της απόκρισης των ωοθηκών σε επικείμενη προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η δράση της ορμόνης αυτής όπως και της FSH στηρίζεται στην αλληλεπίδραση της με μια πρωτεΐνη υποδοχέα η οποία ονομάζεται Müllerian inhibiting substance type II receptor (MISIIR) ή AMHRII. Όπως έχει δειχθεί από έρευνες, ο υποδοχέας της ΑΜΗ υπερεκφράζεται σε περιπτώσεις καρκίνου τόσο των ωοθηκών όσο και του μαστού. Η έρευνα για την ύπαρξη πολυμορφισμών στο γονίδιο του υποδοχέα οδήγησε στην εντόπιση πολυμορφισμών όπως ο −482 A>G, ο οποίος σχετίζεται με την δυσλειτουργία της ανάπτυξης των ωοθυλακίων σε γυναίκες από την Ιαπωνία. Ωστόσο, σχετικά με την υπογονιμότητα, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει εάν τελικά υπάρχει κάποια συσχέτιση της ύπαρξης πολυμορφισμών με την ανταπόκριση γυναικών σε πρωτόκολλα IVF/ICSI.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των πολυμορφισμών (Single Nucleotide Polymorphisms, SNPs) των υποδοχέων της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSHR) και της αντι-μυλλέριου ορμόνης (AMHR) σε γυναίκες που συμμετέχουν σε πρωτόκολλο IVF/ICSI και σε ομάδα ελέγχου. Στόχος είναι η μελέτη της κατανομής των γονοτύπων στις 2 ομάδες γυναικών καθώς και η συνδυαστική μελέτη των γονοτύπων και ο συσχετισμός τους με παραμέτρους της IVF καθώς και την επίτευξη ή όχι εγκυμοσύνης.
Στην παρούσα μελέτη θα χρησιμοποιηθούν συνολικά δείγματα από εκατόν ογδόντα (180) γυναίκες. Από το συνολικό δείγμα, οι ογδόντα (80) γυναίκες θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου, ενώ οι υπόλοιπες εκατό (100) έχουν ακολουθήσει πρωτόκολλο IVF/ICSI στο τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και μπορούν να διαχωριστούν σε πενήντα (50) καλές και πενήντα (50) πτωχές απαντήτριες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
FSH, AMH, FSHR υποδοχέας, AMHRII υποδοχέας, Πολυμορφισμοί, Γενετικοί δείκτες, Εξωσωματική γονιμοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
102
Polina Giannelou Master.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο