«H επίδραση της διαφοροποίησης του υποστρώματος στη σύνθεση της θαλάσσιας επιφυτικής κοινότητας των διατόμων (Bacillariophyceae)»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2809233 460 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιολογική Ωκεανογραφία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φαφούτη Κατερίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΑΜΙΛΛΗ (Καθηγήτρια Οικολογίας Υδάτινων Οικοσυστημάτων – Επιβλέπουσα Καθηγήτρια)

2. Μ. ΔΑΣΕΝΑΚΗΣ (Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος – Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής)
3. Σ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ (Τακτικός Ερευνητής στην Υδροβιολογία - Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής)
Πρωτότυπος Τίτλος:
«H επίδραση της διαφοροποίησης του υποστρώματος στη σύνθεση της θαλάσσιας επιφυτικής κοινότητας των διατόμων (Bacillariophyceae)»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«H επίδραση της διαφοροποίησης του υποστρώματος στη σύνθεση της θαλάσσιας επιφυτικής κοινότητας των διατόμων (Bacillariophyceae)»
Περίληψη:
Πολλές δημοσιευμένες εργασίες έως τώρα υποθέτουν ότι τα φυτά-ξενιστές, ως βιολογικά υποστρώματα, έχουν άμεση συσχέτιση με το επιφυτικό φυτοπλαγκτόν. Ωστόσο, μερικές μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η του δομή της επιφυτικής κοινότητας διαμορφώνεται ανεξαρτήτως υποστρώματος (neutral substrate hypothesis). Στη σημερινή εποχή η πιθανή συσχέτιση του φυτού-ξενιστή και του επιφύτου δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία συνελέγησαν επιφυτικά είδη από διαφορετικά είδη φυτοβένθους και διερευνήθηκε το βασικό ερώτημα, κατά πόσο και αν η αρχιτεκτονική των διαφορετικών ομάδων φυτοβένθους επηρεάζει τη σύσταση της επιφυτικής τους διατομοχλωρίδας. Μια τέτοια προσέγγιση θα επιδείκνυε τη σχετική επίδραση του φυτού-ξενιστή στο επίφυτο και κατά πόσον η επίδραση αυτή είναι σημαντική ή ασήμαντη. Η χρονική διάρκεια της μελέτης των διατόμων στην εν λόγω διπλωματική ήταν μικρότερη του ενός έτους και πραγματοποιήθηκε σε ένα υδάτινo οικοσύστημα.
Αν και τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής υποδεικνύουν ότι υπήρξαν κάποιες σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των επιφυτικών ειδών και των φυκών-ξενιστών, η εξειδίκευση ως προς το υπόστρωμα φαίνεται μη τεκμηριωμένη. Στην περίπτωση αυτής της διατριβής, δεν υπήρξε εξειδίκευση μεταξύ του επιφύτου και του υποστρώματος. Σε γενικές γραμμές, προσδιορίστηκαν 73 διαφορετικά είδη διατόμων και διαπιστώθηκε χαμηλού βαθμού εξειδίκευση ως προς το υπόστρωμα. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της ανάλυσης ως προς την εξειδίκευση έναντι του υποστρώματος, ενισχύει τη διαπίστωση ότι η επίδραση του φυτού-ξενιστή στο σχετιζόμενο επίφυτο είναι σχεδόν αμελητέα.
Η διατριβή αυτή, εστιάζοντας στη δομή της επιφυτικής κοινότητας, υποστηρίζει τη neutral substrate hypotheis,δηλ. την υπόθεση ότι η δομή της επιφυτικής κοινότητας διαμορφώνεται ανεξαρτήτως υποστρώματος. Πιθανώς, δεν είναι η αρχιτεκτονική του φυτού που καθορίζει τη δομή της κοινότητας του επιφύτου, αλλά πιο έμμεσες επιρροές που σχετίζονται με το φυτό-ξενιστή. Εξήχθη ως συμπέρασμα ότι η εποχικότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της σύστασης της επιφυτικής διατομοχλωρίδας στα διαφορετικά γένη μακροφυκών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς άλλοι παράγοντες (περιοχή, φυτό-ξενιστής και περιβαλλοντικές παραμέτροι) θα επηρέαζαν άλλα χαρακτηριστικά του επιφύτου. Έτσι, οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει να εστιάσουν σε παρόμοια έρευνα, αλλά με πιο εκτεταμένη εμβέλεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φυτά-ξενιστές, επιφυτική κοινότητα, επιφυτική διατομοχλωρίδα, υδάτινo οικοσύστημα, εξειδίκευση ως προς το υπόστρωμα, αρχιτεκτονική του φυτού, εποχικότητα, μακροφύκη,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
197
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΦΑΦΟΥΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.