Φραγμοί στη διαχείριση του καρκινικού πόνου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810511 291 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Ογκολογική Νοσηλευτική - Ανακουφιστική Φροντίδα
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κρεσταινίτη Eυφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Κακλαμάνος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Μαργαρίτα Γιαννακοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Ελισάβετ Πατηράκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φραγμοί στη διαχείριση του καρκινικού πόνου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φραγμοί στη διαχείριση του καρκινικού πόνου
Περίληψη:
Eισαγωγή: Ο καρκινικός πόνος αποτελεί ένα από τα συχνότερα σημεία του καρκίνου που ταλαιπωρεί τον ογκολογικό ασθενή και χρήζει αντιμετώπισης. Εντούτοις, πολλοί φαίνεται να είναι οι παράγοντες εκείνοι που δρουν ως φραγμοί στην αποτελεσματική διαχείριση του καρκινικού πόνου μη επιτρέποντας την ανακούφιση του ασθενή τόσο από την πλευρά των ίδιων, όσο των φροντιστών τους, των επαγγελματιών υγείας καθώς και από το ίδιο το εθνικό σύστημα υγείας.
Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση στοχεύει στη διερεύνηση των φραγμών εκείνων που επηρεάζουν την αποτελεσματική διαχείριση του καρκινικού πόνου και παρεμποδίζουν την ανακούφιση των ογκολογικών ασθενών από τα συμπτώματα αυτού.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε σχετική ανασκόπηση σε διεθνή βιβλιογραφία που αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα με σκοπό να αποδοθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η σύγχρονη πραγματικότητα γύρω από αυτό. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων PubMed από 25/2/2018 έως 25/4/2018 με λέξεις κλειδιά, και ανακτήθηκαν συνολικά 188 άρθρα, από το 1990 και έπειτα,από τα οποία επιλέχθηκαν 27 σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς και οι φροντιστές φάνηκε να υπομένουν και να μην εκδηλώνουν τον πόνο που βίωναν εξαιτίας της μοιρολατρίας τους πως ο καρκίνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πόνο, εξαιτίας της αντίληψης πως ο ‘’καλός΄΄ ασθενής δεν παραπονιέται, εξαιτίας του φόβου της ανοχής, του εθισμού και των παρενεργειών των αναλγητικών φαρμάκων καθώς και της αντίληψης να μην διασπάσουν την προσοχή του θεράποντα ιατρού. Οι αντιλήψεις αυτές υποστηρίζονταν κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Για τους επαγγελματίες υγείας ως φραγμοί για την αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου λειτούργησαν η απροθυμία τους να συνταγογραφήσουν οπιοειδή φάρμακα, ο φόβος για εθισμό και για τις παρενέργειες των αναλγητικών, η ελλειπής τους εκπαίδευση καθώς και η ανεπάρκεια γνώσεων, η απροθυμία των νοσηλευτών να τα χορηγήσουν και τέλος, η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τη συνταγογράφηση συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων.
Συμπεράσματα: Φαίνεται να προκύπτει πως οι φραγμοί και από τις τρείς πλευρές είναι αρκετοί και παρεμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση του καρκινικού πόνου με αποτέλεσμα ο ογκολογικός ασθενής να μην ανακουφίζεται επαρκώς από τα συμπτώματα. Αρκετά είναι εκείνα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης προς κάθε κατεύθυνση τόσο με την σωστή ενημέρωση, την επαρκή εκπαίδευση, την ψυχολογική υποστήριξη, την καλύτερη επικοινωνία, την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη συνταγογράφηση οπιοειδών φαρμάκων κ.α.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ογκολογικός ασθενής, ογκολογικοί ασθενείς, διαχείριση πόνου, φραγμός, φραγμοί, καρκινικός πόνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
118
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΦΡΑΓΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ.pdf
779 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.