Ψυχοπαθολογία και κύηση: στάσεις εγκύων με ψυχιατρική διαταραχή και των οικογενειών τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812211 594 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ντιγριντάκη Αγγελική Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ι.Μ Ζέρβας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ν. Βαϊδάκης, Αφυπηρετήσας από τη βαθμίδα Αναπληρωτή Καθηγητή, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Φρ. Γονιδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχοπαθολογία και κύηση: στάσεις εγκύων με ψυχιατρική διαταραχή και των οικογενειών τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχοπαθολογία και κύηση: στάσεις εγκύων με ψυχιατρική διαταραχή και των οικογενειών τους
Περίληψη:
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει τις στάσεις για ζητήματα ψυχοπαθολογίας και κύησης σε έγκυες γυναίκες με γνωστές ψυχιατρικές διαταραχές καθώς και στα οικογενειακά τους δίκτυα. Η διαμόρφωση αυτών των στάσεων αποτιμήθηκε σε δίκτυα οικογενειών τη στιγμή που είχαν άμεση εμπλοκή με το υπό μελέτη ζήτημα και επομένως δεν το προσέγγιζαν μόνο θεωρητικά. Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό να έχουν διενεργηθεί μελέτες στάσεων σε ανάλογα ζητήματα και πληθυσμούς.
Στην παρούσα μελέτη εντάχθηκαν έγκυες γυναίκες με συνυπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές που παρακολουθούνται στο Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών της Α’ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Επιπλέον, συμμετείχε το οικογενειακό δίκτυο κάθε εγκυμονούσης (σύντροφος/σύζυγος, πατέρας, μητέρα). Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο μέτρησης στάσεων για ζητήματα ψυχοπαθολογίας και κύησης, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη μελέτη, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Το ερωτηματολόγιο βαθμολογείται σε εξάβαθμη κλίμακα Likert και χωρίζεται σε τέσσερις υποενότητες με βάση τη νοηματική συμφωνία:(α)επιδιώξεις-φόβοι,(β)συμβουλευτική-ψυχοεκπαίδευση,(γ)ψυχοφαρμακολογία,(δ)πορεία εγκυμοσύνης.
Συνοπτικά, η πλειοψηφία των γυναικών δήλωσε φόβο μόλις πληροφορήθηκε την εγκυμοσύνη, γεγονός που σε σημαντικό ποσοστό δεν συμμερίστηκαν οι συγγενείς και οι σύντροφοί τους. Οι φόβοι των γυναικών μειώθηκαν μετά από χορήγηση εξειδικευμένης συμβουλευτικής, ενώ ένα μικρό ποσοστό συγγενών/συντρόφων πίστευε πως καλό θα ήταν να υπάρξει επιπλέον ενημέρωση. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες και τους συγγενείς τους εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με τη συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής κατά την κύηση, ενώ οι περισσότεροι σύντροφοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης. Το 1/3 των ασθενών είχε σκεφτεί να διακόψει την κύηση λόγω των φόβων του, κάτι στο οποίο οι σύντροφοι εξέφρασαν μικρή συμφωνία, ενώ οι συγγενείς διαφωνία. Τέλος, έγινε σχεδόν καθολικά αποδεκτό πως η εγκυμοσύνη με συνυπάρχουσα ψυχοπαθολογία μπορεί να συνεχίζεται με σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκυμοσύνη, Ψυχοπαθολογία, Στάσεις, Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχοεκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
47
Σημειώσεις:
yanizervas@gmail.com
Ntigrintaki Aggeliki Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο