Επισκόπηση της Τεχνολογίας Radio over Fiber και Εφαρμογές στο 5G

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812625 329 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραργύρης Παναγιώτης
Ευθυμιόπουλος Βάϊος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνης Μπόγρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επισκόπηση της Τεχνολογίας Radio over Fiber και Εφαρμογές στο 5G
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επισκόπηση της Τεχνολογίας Radio over Fiber και Εφαρμογές στο 5G
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να περιγράψει την τεχνολογία Radio over Fiber (RoF) και τις πιθανές εφαρμογές που μπορεί να έχει στην 5η γενιά (5G) δικτύων κινητών επικοινωνιών.
Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, περιγράφονται οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένα αποδοτικό ευρυζωνικό δίκτυο ενώ αναλύεται παράλληλα η κυψελωτή αρχιτεκτονική των ασύρματων δικτύων κινητών επικοινωνιών και πραγματοποιείται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των κυψελωτών δικτύων.
Το 2ο Κεφάλαιο της εργασίας επικεντρώνεται στην περιγραφή του 5G, όπου προσεγγίζεται η έννοια του 5G, αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξής του όπως έχει καθοριστεί από τους υπάρχοντες φορείς προτυποποίησης, καθορίζονται οι απαιτήσεις που έχουν τεθεί και το διαφοροποιούν από τα μέχρι σήμερα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, καθώς και οι προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθει. Στο παραπάνω πλαίσιο, αναλύονται οι προτεινόμενες αρχιτεκτονικές, οι οργανισμοί τυποποίησης που έχουν συσταθεί για την ανάπτυξη διαλειτουργικών συστημάτων 5G. Τέλος, γίνεται μια σύντομη αναφορά σχετικά με το ενδιαφέρον που έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσα από το πρόγραμμα HORIZON 2020, για την έρευνα και την ανάπτυξη στο 5G.
Στη συνέχεια, για την καλύτερη κατανόηση της RoF τεχνολογίας, γίνεται η ανάλυση μιας οπτικής ζεύξης συμπεριλαμβανομένου, των οπτικών πομπών, των οπτικών διαμορφωτών, της οπτικής ίνας που χρησιμοποιείται ως το μέσο διάδοσης και των ιδιοτήτων αυτής, των οπτικών ενισχυτών και των οπτικών δεκτών.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας ασχολείται με την περιγραφή της τεχνολογίας RoF, στο οποίο αναλύονται τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί, η αρχιτεκτονική του δικτύου, τα δομικά στοιχεία και η αρχιτεκτονική συστήματος, οι τεχνικές μετάδοσης και πολυπλεξίας και οι μορφές του RoF.
Τέλος, αναλύεται ο διαφαινόμενος ρόλος που θα διαδραματίσει η τεχνολογία του RoF στο 5G. Ειδικότερα, περιγράφεται πως μπορεί το RoF να συμβάλλει στην αρχιτεκτονική και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 5G.
Η εργασία κλείνει με τα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία καταλήγουμε στο ότι η τεχνολογία RoF μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό υποψήφιο για χρήση στο αναδυόμενο δίκτυο του 5G.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Radio over Fiber, 5G, ευρυζωνικές επικοινωνίες, κινητικότητα, κεντρικοποίηση, αξιοποίηση πόρων, κάλυψη, απλoποίηση υποδομών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
99
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Overview of RoF technology and its applications in 5G.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.