Ψυχολογικές επιπτώσεις σε άτομα μετά από διάγνωση στεφανιαίας νόσου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814115 424 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δαρκαδάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαρίλαος Κουτής, Ομ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Φωτούλα Μπαμπάτσικου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ελένη Κλέτσιου, Νοσηλεύτρια ΠΕ, ΠΓΝ «Αττικόν»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις σε άτομα μετά από διάγνωση στεφανιαίας νόσου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις σε άτομα μετά από διάγνωση στεφανιαίας νόσου
Περίληψη:
Εισαγωγή
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα που συνδέονται με την στεφανιαία νόσο αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο. Πέρα από τις σωματικές επιπτώσεις τα στεφανιαία σύνδρομα φαίνεται να συνδέονται δευτερογενώς με την εμφάνιση ψυχολογικών δυσκολιών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Στο πλαίσιο της σύγχρονης νοσηλευτικής φροντίδας, που προτάσσει την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, η παρούσα εργασία ασχολείται με την διερεύνηση των ψυχολογικών επιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου και την νοσηλευτική τους αντιμετώπιση. Ειδικότερα σκοπός είναι η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αναφορικά με τις ιδιαίτερες επιπτώσεις της διάγνωσης και της θεραπείας της στεφανιαίας νόσου στην ψυχολογία των ασθενών, αλλά και τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Για τις ανάγκες της εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Σκοπός
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν της ιατρικής αντιμετώπισης της νόσου, ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας έχει επικεντρωθεί στην εξέταση των ψυχολογικών της επιπτώσεων καθώς και του γενικότερου προφίλ των ασθενών. Ωστόσο, αφενός οι σύνθετες σχέσεις μεταξύ των αντιλήψεων και της ψυχικής υγείας των ασθενών δεν έχουν διερευνηθεί ως τώρα επαρκώς, αφετέρου τα ήδη γνωστά από άλλες μελέτες αποτελέσματα ενδεχομένως να μην επιβεβαιώνονται σε πληθυσμό ασθενών με στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η εξέταση του πεδίου αυτού σε δείγμα ασθενών με στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα.
Μεθοδολογία
Η μελέτη ήταν συγχρονική. Οι ασθενείς συγκεντρώθηκαν από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» τη χρονική περίοδο Οκτώβριος 2016- Μάϊος 2017. Στους ασθενείς δόθηκαν ένας πίνακας καταγραφής κοινωνιοδημογραφικών, ανθρωπομετρικών και ιατρικών στοιχείων, το Depression Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21), το Zung Depression Scale (ZDS),το Spiritual-Well Being Scale (SWBS), το Multidimensional Health Locus of Control(MHLC) και το Brief Illness Perception Questionnaire (BIPQ).
Αποτελέσματα και συμπέρασμα
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι άνδρες ασθενείς εμφανίζουν χαμηλότερο δείκτη ποιότητας ζωής σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον το καρδιολογικό πρόβλημα των ασθενών τους περιορίζει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα θυμού, έντασης αλλά και σημάδια περιορισμού των καθημερινών τους δραστηριοτήτων λόγω του καρδιολογικού προβλήματος.
Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων στην έρευνά μας δε φάνηκε να διαφοροποιούνται σημαντικά τα αποτελέσματα σε σχέση με τα κοινά συμπτώματα που φέρουν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο όπως η καταθλιπτική διάθεση, ο θυμός, η ανησυχία και η αβεβαιότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυξάνεται το ποσοστό εμφάνισης συναισθηματικών προβλημάτων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό πιθανότατα μπορεί να συμβαίνει λόγω της αγωνίας για την καρδιοχειρουργική επέμβαση που θα υποβληθούν ή είχαν υποβληθεί οι ασθενείς αλλά και της αβεβαιότητας που αισθάνονται σχετικά με το μέλλον.
Συμπερασματικά, τα καρδιολογικά προβλήματα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από αυτά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στεφανιαία νόσος, Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, Καρδιαγγειακές παθήσεις, Ψυχολογικές επιπτώσεις, Ψυχολογία της υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
220
DARKADAKI AIKATERINI MASTER.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο