Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στις ένοπλες δυνάμεις- κλάδος στρατός ξηράς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814339 618 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαντζάρας Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωακιμείδη Μαριλού, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στις ένοπλες δυνάμεις- κλάδος στρατός ξηράς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στις ένοπλες δυνάμεις- κλάδος στρατός ξηράς
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά το σύστημα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και επικεντρώνεται στον Κλάδο του Στρατού Ξηράς. Στο πρώτο μέρος γίνεται μία ιστορική αναδρομή του οργανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς. Στην συνέχεια αναλύεται στοχευμένα η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων ως θεσμός του Κράτους και η εκπαίδευση του προσωπικού που στελεχώνει τον συγκεκριμένο νευραλγικό οργανισμό.
Στο δεύτερο μέρος αναλύεται διεξοδικά η οργανωτική και διοικητική σύνθεση του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα, μελετώνται τα θεσμικά πλαίσια αξιολόγησης και προαγωγών όλων των κατηγοριών των στελεχών στους επόμενους βαθμούς ή ανώτερες βαθμίδες. Καταγράφονται αναλυτικά οι δυνατότητες βαθμολογικής ανέλιξης για κάθε κατηγορία ξεχωριστά και παραμετροποιούνται τα κριτήρια αποστρατείας. Στο τελευταίο σκέλος γίνεται λεπτομερή ανάλυση των κριτηρίων μεταθέσεων και των θεσμικών διαδικασιών που ακολουθούνται.
Στο τρίτο μέρος ερευνάται το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ενός από τους πιο ισχυρούς Στρατούς Ξηράς αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αναλύεται το σύστημα κατανομής των Αξιωματικών στα σταδιοδρομικά μονοπάτια (carrer paths) και οι προϋποθέσεις πλήρωσης των γενικών σταδιοδρομικών θέσεων. Επίσης, αναφέρεται το εξελιγμένο σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθείται και το θεσμικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης μεταθέσεων.
Στο τελευταίο μέρος αναλύονται οι θεμελιώδεις αρχές της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και η εφαρμογή από τον οργανισμό του Στρατού Ξηράς. Αρχικά, εξετάζεται η διοίκηση ταλέντων και η ανάλυση θέσεων εργασίας. Αναλύεται λεπτομερώς το επόμενο βήμα που είναι ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη ανγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και οι διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης προσωπικού. Στην συνέχεια καταγράφεται το σύστημα εκπαίδευσης και η επαγγελματική ανάπτυξη των στελεχών. Γίνεται ανάλυση των θεσμικών διαδικασιών αξιολόγησης και διαχείρισης καριέρας. Παράλληλα, μνημονεύονται οι κανόνες ηθικής που ισχύουν σε οργανισμούς και το φαινόμενο της εθελούσιας και υποχρεωτικής αποχώρησης των στελεχών. Παρουσιάζεται η ασφάλεια και υγεία του προσωπικού στους εργασιακούς χώρους.
Το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας εστιάζεται στην ριζική μετάβαση και δημιουργία ενός εξελιγμένου μοντέλου διοίκησης του Στρατού Ξηράς με πλήρη αναθεώρηση των κανονισμών λειτουργίας και βαθιές τομές, το οποίο θα επιτευχθεί με εισαγωγή της Διοίκησης Ταλέντων, αυστηρής αξιολόγησης και πρόσληψης προσωπικού και αναθεωρημένα πλαίσια υγείας, ασφάλειας και σταδιοδρομίας προσωπικού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού – ένοπλες δυνάμεις – στρατός ξηράς – Ελλάδα - Αμερική – αξιολόγηση - πρόσληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
65
ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Αντιγραφή - Αντιγραφή.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο