Σύγκριση των επιπέδων έκκρισης ωoκυτοκίνης στο καλλιεργητικό υγρό ανθρώπινων εμβρύων καλής και κακής ποιότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2814972 441 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-29
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τριανταφύλλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λουτράδης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ντόμαλη Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση των επιπέδων έκκρισης ωoκυτοκίνης στο καλλιεργητικό υγρό ανθρώπινων εμβρύων καλής και κακής ποιότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση των επιπέδων έκκρισης ωoκυτοκίνης στο καλλιεργητικό υγρό ανθρώπινων εμβρύων καλής και κακής ποιότητας
Περίληψη:
Με την αυξανόμενη επιθυμία υπογόνιμων ζευγαριών για απόκτηση απογόνων, η Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Assisted Reproductive Technology, ART) προσφέρει ένα μέσο για να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση. Αρκετές μέθοδοι υπάρχουν διαθέσιμες, ανάλογα με το βαθμό της υπογονιμότητας. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τεχνικές ART. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης ανά μεταφερόμενο έμβρυο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτή τη Διπλωματική εργασία, παρουσιάζεται ότι η πρωτεωμική έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιλογή του καλύτερου εμβρύου. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε το ενδεχόμενο σύνδεσης της παρουσίας της ορμόνης ωκυτοκίνης στο καλλιεργητικό υλικό των εμβρύων με την ποιότητά τους και κατ’επέκταση την εγκαθίδρυση υγιούς εγκυμοσύνης. Κατά συνέπεια, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κλειδί για την καθιέρωση ενός μη-επεμβατικού, αξιόπιστου, αναπαραγώγιμου και ειδικού τρόπου αξιολόγησης της εμβρυϊκής βιωσιμότητας, της ύπαρξης ανευπλοειδίας, της δεκτικότητας του ενδομητρίου, της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος κ.α. Αυτοί οι βιοδείκτες περιλαμβάνουν μια ποικιλία τόσο δομικών όσο και λειτουργικών πρωτεϊνών. Η εφαρμογή αυτών των δυνητικών βιοδεικτών στο μέλλον θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της ART προσφέροντας μια εξατομικευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με βάση τα εξατομικευμένα πρωτεϊνικά προφίλ τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωκυτοκίνη, Πρωτεωμική, Βιοδείκτης, Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Αξιολόγηση εμβρύου, Καλλιεργητικό μέσο, Μη-επεμβατική μέθοδος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
98
ELENI TRIANTAFYLLOU MSC.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο