Φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις και φυσική άσκηση στη δερματομυοσίτιδα : μια συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815094 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πολυχρονοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ισμήνη-Νίκη Δοντά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις και φυσική άσκηση στη δερματομυοσίτιδα : μια συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις και φυσική άσκηση στη δερματομυοσίτιδα : μια συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Η δερματομυοσίτιδα ανήκει στην οικογένεια των ιδιοπαθών φλεγμονωδών μυοπαθειών. Είναι αγνώστου αιτιολογίας και σχετικά σπάνια, με τα ποσοστά της να είναι μονοψήφια ανά εκατομμύριο, ακόμα και στις χώρες που έχει μεγαλύτερη επίπτωση. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μελετώνται για πιθανή ανάμειξή τους στην εμφάνιση δερματομυοσίτιδας, αλλά τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από την επιστημονική έρευνα για την αλληλεπίδραση γονιδιώματος- περιβάλλοντος δεν είναι αρκετά για οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το χαρακτηριστικότερο κλινικό σημείο της δερματομυοσίτιδας είναι οι χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις, αλλά και οι αλλοιώσεις στους μυς, τις αρθρώσεις, τους πνεύμονες, ενώ σε μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται παθολογικά ευρήματα στην καρδιά και οι δυστροφικές ασβεστώσεις. Οι τελευταίες είναι χαρακτηριστικό κυρίως της νεανικής δερματομυοσίτιδας, η οποία προσβάλλει παιδιά και εφήβους και θα μελετηθεί στην παρούσα εργασία ως ξεχωριστή κλινική οντότητα σε κάθε κεφάλαιο.

Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί μία συνοπτική περιγραφή της πάθησης, με αναφορές στις πιθανές αιτίες που την πυροδοτούν και την παθογένεσή της, καθώς και τα κλινικά χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν στην διάγνωση και την ταξινόμησή της. Ο σκοπός της εργασίας παρουσιάζεται στα κεφάλαια έξι με οκτώ, στα οποία θα αναλυθεί ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην θεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών με δερματομυοσίτιδα, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από κλινικά δεδομένα και πρακτικές. Οποιαδήποτε παρέμβαση επιχειρείται σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων οφείλει να καλύπτει πιθανά ενδεχόμενα και να βασίζεται στα νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Η καλή κατανόηση των κλινικών συμπτωμάτων είναι ο οδηγός για την παρέμβαση, και γι’ αυτόν τον λόγο στην παρούσα εργασία γίνεται μία συστηματική προσπάθεια ανασκόπησης όλων των πιθανών συμπτωμάτων της νόσου.

Η επιλογή της αρθρογραφίας και της βιβλιογραφίας έγινε με κεντρικούς άξονες τις αναφορές που έχουν γίνει σε αυτές από άλλους ερευνητές, την χρονολογία δημοσίευσης, αλλά κυρίως με τον τύπο της έρευνας. Προτιμήθηκαν έρευνες που είχαν σχετικά μεγάλο δείγμα ασθενών και τυχαιοποιημένο τρόπο επιλογής τους δείγματος και συνέκριναν τα αποτελέσματα της παρέμβασής τους με ομάδες ελέγχου. Η δερματομυοσίτιδα είναι μια σπάνια νόσος και μέχρι πρόσφατα η θεραπευτική προσέγγιση εστίαζε στην καταστολή της φλεγμονής και συστήνονταν κατάκλιση στους ασθενείς μέχρι η νόσος να μπει σε κύκλο ύφεσης. Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα να μειώνεται η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος, όχι μόνο από τις βλάβες που προκαλεί η ίδια η νόσος, αλλά και από την κατάκλιση και την επίδραση κάποιων εκ των φαρμάκων που δίδονταν για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της νόσου (γλυκοκορτικοειδή).

Η σύγχρονη έρευνα αναφέρει ότι πολλοί από τους ασθενείς σε χρόνια φάση δεν κατάφεραν ποτέ να ανακτήσουν την μυϊκή ισχύ και την πλήρη κινητική λειτουργία που είχαν πριν την εκδήλωση της νόσου. Η φυσικοθεραπεία και η θεραπευτική άσκηση που μπορεί να προτείνει φαίνεται πλέον ότι όχι μόνο μπορεί να παρέμβει κατά την χρόνια φάση, αλλά μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποκατάσταση του ασθενή, σχεδιάζοντας εξατομικευμένα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, ήδη από την πρώτη εβδομάδα διάγνωσης της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δερματομυοσίτιδα, Φυσικοθεραπεία, Αερόβια άσκηση, Λειτουργικότητα, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
154
Αριθμός σελίδων:
96
Polychronopoulou Theodora Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο