Development of real-time gene database for an Android application

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815461 362 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική στην Ιατρική
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ντουλάι Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Dr. Zoe Cournia, Researcher - Assistant Professor Level, Biomedical Research Foundation of the Academy of Athens (BRFAA)
Dr. Stavros Perantonis, Research Director, Institute of Informatics and Telecommunications, National Center of Scientific Research “Demokritos”
Dr. Emma Anastasiadou, Primary Investigator - Lecturer Level, Department of Genetics, Biomedical Research Foundation of the Academy of Athens (BRFAA)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of real-time gene database for an Android application
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξης μιας βάσης δεδομένων πραγματικού χρόνου για γονίδια σε εφαρμογή Android
Περίληψη:
Το γονιδιωματικό προφίλ (Genomic Profile) ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην ιατρική έρευνα και στην κλινική φροντίδα των ασθενών. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων βιοδεικτών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα βάσεις δεδομένων γονιδίων με ολοένα και περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται για ερευνητικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία των έξυπνων-κινητών έχει επιφέρει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μας. Σε αυτή την εργασία, παρουσιάζουμε την ανάπτυξη της εφαρμογής Geneus σε περιβάλλον Android, η οποία προσφέρει στους χρήστες την πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων πραγματικού χρόνου με γονίδια καθώς επίσης και την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ όλων των χρηστών μέσω ενός «παραθύρου» μηνυμάτων (chat box), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Firebase της Google.
Στην βάση δεδομένων Firebase Realtime τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα JSON αρχείο και συγχρονίζονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε συνδεδεμένο χρήστη. Όλοι οι χρήστες μοιράζονται ένα στιγμιότυπο της βάσης και λαμβάνουν αυτόματα ενημερώσεις με τα νεότερα δεδομένα. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν Firebase ανταποκρίνονται ακόμη και όταν είναι εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο επειδή τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί και στη συσκευή. Μόλις αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα, ο χρήστης λαμβάνει οποιεσδήποτε αλλαγές έχουν συμβεί και συγχρονίζεται με την τρέχουσα κατάσταση του server (όπου και βρίσκεται η βάση δεδομένων).
Με βάση την καθημερινή ραγδαία συρροή βιολογικών δεδομένων και πληροφοριών, η καινοτομία που προσφέρει η εφαρμογή Geneus είναι η βάση δεδομένων πραγματικού χρόνου μέσω της οποίας λαμβάνουν τα νέα δεδομένα αμέσως μετά από οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς να απαιτείται το κατέβασμα μιας νέας έκδοσης της εφαρμογής από το Google Play store. Επιπλέον, το Geneus μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια γενική δομή υποστήριξης οποιαδήποτε βάσης δεδομένων, όπως παραδείγματος χάρη για καταγραφή βιοχημικών δεικτών (πχ σακχάρου) στο αίμα, σε Android κινητά, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς, ασθενείς και επιστήμονες.
Η πρόσβαση σε βάσεις βιολογικών δεδομένων πραγματικού χρόνου από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα αναμένεται να βελτιώσει την χρηστικότητα και την πρόσβασή τους καθώς προχωράμε προς νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η στοχευμένη αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος από κινητά τηλέφωνα και η εφαρμογή τηλεϊατρικών τεχνολογιών σε θεραπείες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
προγραμματισμός σε Android, firebase, messenger, γονιδιακή βάση δεδομένων,ταυτοποίηση, εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο, βάση δεδομένων πραγματικού χρόνου, υπολογιστικό νέφος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
63