Νεογνικός ίκτερος και αιμολυτική νόσος: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2818950 503 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αγγελακόπουλος Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν. Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χ. Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δ. Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νεογνικός ίκτερος και αιμολυτική νόσος: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νεογνικός ίκτερος και αιμολυτική νόσος: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο νεογνικός ίκτερος, δηλαδή η κίτρινη χροιά του δέρματος και των επιπεφυκότων των νεογνών, εμφανίζεται συχνά και απασχολεί το 50% των νεογνών σε όλον τον κόσμο. Εμφανίζεται για διάφορους λόγους και η εξέλιξη καθώς και η θεραπεία του εξαρτάται από το πόσο έγκαιρη είναι η παρέμβαση.
Οι τελευταίες εξελίξεις της βιοτεχνολογίας έχουν επηρεάσει και τις επιστήμες υγείας όπως αυτή της ιατρικής και νοσηλευτικής, με αποτέλεσμα νέες γνώσεις να προστίθενται σε όλες τους τις εκφάνσεις. Σήμερα η Παιδιατρική, συνεπώς και η Παιδιατρική Νοσηλευτική, διανύει μια νέα πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα στο πλαίσιο της φροντίδας υγείας, η φροντίδα του νεογνού κατέχει ξεχωριστή θέση και αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερες ανάγκες.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας ανασκοπικής μελέτης είναι η διερεύνηση του νεογνικού ικτέρου καθώς και ο ρόλος του νοσηλευτή ο οποίος είναι να προστατεύει και να προωθεί τα δικαιώματα και την υγεία τους, να παρέχει βασικές και ειδικές υπηρεσίες υγεία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νεογνών και των οικογενειών τους μέσα στα νοσοκομεία συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογική υποστήριξη των γονέων.
Υλικό και Μέθοδος
Το υλικό συλλέχθηκε μετά από ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα και στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed και GoogleScholar.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ ο ίκτερος στα νεογνά είναι συχνό φαινόμενο οι γνώσεις των γονέων και των επαγγελματιών υγείας είναι ελλιπείς βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο το νεογνό με διάφορα προβλήματα που μπορούν να του δημιουργήσουν λόγω υψηλής συγκέντρωσης χολερυθρίνης στο αίμα.
Συμπεράσματα
Για να μειώσουμε τον κίνδυνο στα νεογνά είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην εκπαίδευση των γονέων όσων αναφορά τη νόσο, στην παρότρυνση των νέων μητέρων να αρχίζουν εγκαίρως το θηλασμό καθώς και στη διαρκή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας. Εξίσου σημαντικό είναι η ύπαρξη και η τήρηση κατευθυντήριων γραμμών κάθε νοσοκομείου για το νεογνικό ίκτερο. Όλες οι χώρες πρέπει να αναρτούν τις εθνικές οδηγίες κλινικής πρακτικής για τη διαχείριση της νόσου με σκοπό την ορθή αντιμετώπισή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεογνικός ίκτερος, Υπερχολερυθριναιμία, Rhesus- ανοσοποίηση, Σύστημα ΑΒΟ, Νοσηλευτικές παρεμβάσεις, Θηλασμός, Φωτοθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
80
Angelakopoulos Evangelos Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο