Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Σύγχρονες απόψεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819417 534 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργαστηριακή / Βασική Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-14
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαλιώτη Ασημένια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Βαϊόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σουγιουλτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Σύγχρονες απόψεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Σύγχρονες απόψεις
Περίληψη:
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. pylori) είναι ένα gram αρνητικό βακτήριο που αποικίζει το στόμαχο σε περίπου 50% του πληθυσμού της Γης (μεγαλύτερη επίπτωση στις αναπτυσσόμενες χώρες). Δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος μετάδοσης του μικροβίου, ωστόσο ως πιθανότερη θεωρείται η μετάδοση μέσω γαστρικών υγρών ή μέσω κοπρανοστοματικής οδού αναμεταξύ των ανθρώπων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στη φύση.
Για τη διάγνωση της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χρησιμοποιούνται επεμβατικές μέθοδοι, που απαιτούν ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος, και μη επεμβατικές, με πιο δημοφιλή τη δοκιμασία αναπνοής με σεσημασμένη ουρία
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει ενοχοποιηθεί στην αιτιοπαθογένεια αρκετών νόσων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου και την κακοήθη εξαλλαγή του λεμφικού ιστού του γαστρικού βλεννογόνου (MALT λέμφωμα). Επίσης, έχει συσχετιστεί και με άλλα νοσήματα, όπως τη σιδηροπενική αναιμία και τη νόσο Αδαμαντιάδη – Behçet, και κλινικά σύνδρομα, όπως την ηπατική εγκεφαλοπάθεια και την προεκλαμψία.
Ωστόσο, έως το 85% των αποικισμένων με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ατόμων δεν αναπτύσσουν ποτέ νόσο σχετιζόμενη με αυτό. Αρκετοί ανεξάρτητοι παράγοντες μεσολαβούν για να καθορίσουν την τελική κλινική έκβαση της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε κάθε φορέα: παράγοντες γενετικοί, περιβαλλοντικοί και σχετιζόμενοι με το βακτήριο καθεαυτό.
Η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού έχει καθοριστική σημασία για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και, επίσης, την αντιμετώπιση του MALT λεμφώματος χαμηλής κακοήθειας. Χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακή αγωγή και αναστολείς της έκκρισης του γαστρικού οξέως.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας, ώστε να αναδειχτεί εμπεριστατωμένα η συσχέτιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με νοσήματα του πεπτικού συστήματος και όχι μόνο. Θα αναπτυχθούν η επιδημιολογία της λοίμωξης, η λοιμογόνος δυνατότητα του ελικοβακτηριδίου στην πρόκληση βλάβης στον ξενιστή, καθώς και η κλινική εικόνα, αιτιοπαθογένεια και αντιμετώπιση των σχετικών νοσημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, Πεπτικό έλκος, 'Εξω-γαστρικές παθήσεις, Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
33
CHALIOTI ASHMENIA MASTER.pdf (518 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο