Βιομηχανική επανάσταση και αστικοποίηση στην Βρετανία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819458 407 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ζάχαρης Χαράλαμπος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παπαθανασίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Γαγανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιομηχανική επανάσταση και αστικοποίηση στην Βρετανία
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιομηχανική επανάσταση και αστικοποίηση στην Βρετανία
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία προσπαθούμε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της βιομηχανικής επανάστασης στην κοινωνία της Βρετανίας, μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης και επέκτασης των αστικών κέντρων της πρώτης φάσης της βιομηχανικής επανάστασης.
Για τον σκοπό αυτό θα διαρθρώσουμε την εργασία αυτή σε τέσσερα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε και να κατανοήσουμε τη σύνδεση της εξέλιξης των πόλεων με την πορεία της βιομηχανικής επανάστασης. Η ανάπτυξη των πόλεων ενδεχομένως έδωσε ώθηση στην οικονομία, ωστόσο, υπήρχε μια αμοιβαία ή αμφίδρομη σχέση μεταξύ βιομηχανικής ανάπτυξης με την ανάπτυξη των πόλεων. Η εμφάνιση των νέων αστικών κέντρων και το φαινόμενο της ραγδαίας αστικοποίησης στην Βρετανία ήταν πιθανόν αποτέλεσμα αλλά και αίτιο της βιομηχανικής επανάστασης στην πρώτη φάση της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζουμε την εξέλιξη δημογραφικών μεγεθών, όπως το μέγεθος του πληθυσμού, τους δείκτες θνησιμότητας, την μετανάστευση προς τις πόλεις και στατιστικά οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να μας δώσουν στοιχεία για την εξέλιξη των πόλεων στην πρώτη φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Επίσης μελετάμε στοιχεία για την αύξηση των ορίων των αστικών κέντρων αλλά και την αύξηση του αριθμού τους και κάποια οικονομικά στοιχεία, που μας διαφωτίζουν για τα αίτια της σύνδεσης των πόλεων με την βιομηχανική επανάσταση.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζουμε τη χωροταξική δομή των πόλεων και την επέκταση τους. Ώστε, να δείξουμε τις αλλαγές του αστικού χώρου, την επέκταση του και την μορφολογία του αστικού περιβάλλοντος, με τρόπο ώστε να παρατηρήσουμε πως εκφράζονται οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στις πόλεις, επιχειρώντας να διακρίνουμε τον ενδεχόμενο ταξικό χαρακτήρα του αστικού χώρου, αλλά και τις διαφοροποιήσεις που προκαλούν οι οικονομικές δραστηριότητες στον χώρο αυτό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο επισημαίνουμε τις διαφορές των υλικών συνθηκών διαβίωσης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων προκειμένου να παρατηρήσουμε της κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής επανάστασης και της αστικοποίησης στην Βρετανία κατά την περίοδο της πρώτης φάσης της βιομηχανικής επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, την ενδεχόμενη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων εντός των ορίων της βιομηχανικής πόλης και ποια η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων από τα άρχοντα στρώματα; Επίσης, εξετάζουμε συγκριτικά τα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας στις πόλεις και στην επαρχία προσπαθώντας να δείξουμε τις όποιες επιπτώσεις είχε η βιομηχανική επανάσταση στους αστικούς πληθυσμούς.
Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε ένα συμπερασματικό κεφάλαιο κατανοώντας, αν αυτό είναι δυνατό, την διασύνδεση της εξέλιξης των πόλεων με την πορεία της βιομηχανικής επανάστασης και τις κοινωνικές αλλαγές που επέφερε η διασύνδεση αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Βιομηχανική επανάσταση, αστικοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
70
Ζαχαρης εργασία.pdf (706 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο