Παράγοντες επιτυχίας δράσεων Crownfunding: η περίπτωση του “ACT4GREECE” της Εθνικής Τράπεζας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820337 297 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τριανταφυλλοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Μπουφούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες επιτυχίας δράσεων Crownfunding: η περίπτωση του “ACT4GREECE” της Εθνικής Τράπεζας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες επιτυχίας δράσεων Crownfunding: η περίπτωση του “ACT4GREECE” της Εθνικής Τράπεζας
Περίληψη:
Η συμμετοχική χρηματοδότηση, crowdfunding, είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεισφέρει στη στήριξη και υλοποίηση διαφόρων δράσεων. Αποτελεί ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και αμεσότητα, ενεργοποιεί τη συμμετοχή του κοινού και έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, δεδομένων αφενός των περιορισμών για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και αφετέρου της ραγδαίας εξέλιξης στον τομέα της τεχνολογίας των επικοινωνιών, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση των νεοσύστατων και κοινωφελών προτάσεων σε επενδυτές και αντιστρόφως.
Κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι η σύγκριση της Α΄ και Β΄ φάσης του προγράμματος συμμετοχικής χρηματοδότησης δωρεών act4Greece της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά στην επιτυχία των δράσεων με βάση το μοντέλο πρόβλεψης IIP (Integrated Impact Project) το οποίο σχεδιάστηκε το 2017 και χρησιμεύει για την πρόβλεψη της επιτυχίας των δράσεων μέσα από την αξιολόγηση μιας σειράς προκαθορισμένων παραγόντων.
Αρχικά, για την καλύτερη κατανόηση του crowdfunding και συνεπώς του μοντέλου IIP, γίνεται αναφορά στην έννοια της συμμετοχικής χρηματοδότησης, στη λειτουργία και στα είδη της, καθώς και παρουσίαση κάποιων βασικών μεγεθών και διεθνών πλατφορμών. Επίσης, παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά οι διάφοροι ορισμοί που έχουν διατυπωθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στη συνέχεια, αναλύεται η διεθνής εμπειρία μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικών μελετών για τους παράγοντες επιτυχίας η οποία λειτουργεί ως βάση επιλογής των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του μοντέλου IIP. Κατόπιν αναλύεται το ίδιο το πρόγραμμα act4Greece καθώς και το μοντέλο IIP. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι δράσεις της Α΄ και Β΄ φάσης χωριστά, ενώ στη συνέχεια γίνεται συγκριτική μελέτη των δύο φάσεων λαμβάνοντας υπόψιν και αναλύοντας όλους τους παράγοντες. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της μελέτης και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και βελτίωση τόσο του μοντέλου όσο και των προτάσεων των δράσεων που υποβάλλονται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
CROWDFUNDING, ACT4GREECE, Στρατηγικό Μάνατζμεντ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
54
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Παράγοντες Επιτυχίας.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.