Προγνωστικοί δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς-συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820409 324 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπομποτάς Μαρίνος-Σταύρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Γεωργία Τουλιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγνωστικοί δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς-συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προγνωστικοί δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς-συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) αφορούν βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 25-30%. Η διάγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) γίνεται από έναν μη ευαίσθητο δείκτη την κρεατινίνη του ορού με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη αντιμετώπισή της και την αύξηση της θνησιμότητας. Κρίνεται αναγκαίο να αναδειχτούν νέοι δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) με προγνωστική αξία.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση προγνωστικών δεικτών οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Μεθοδολογία: Η μελέτη αυτή είναι μια συστηματική ανασκόπηση που βασίστηκε στην αναζήτηση βιβλιογραφίας, δημοσιευμένων ερευνών, συστηματικών ανασκοπήσεων και μεταναλύσεων σε διεθνείς (Pubmed, Cinahl, Medline) και ελληνικές (Iatrotec) βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων με θέμα τους προγνωστικούς δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς και με χρονική διάρκεια από το 2010 έως το 2018.
Αποτελέσματα: Οι σημαντικότεροι προγνωστικοί δείκτες οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που αναδείχτηκαν μέσα από την παρούσα συστηματική ανασκόπηση είναι η λιποκαλίνη η σχετιζόμενη με τη ζελατινάση των ουδετερόφιλων (ΝGAL), η συστατίνη C (cystatin C), η ιντερλευκίνη 18 (Interleukin 18, IL 18) και το μόριο νεφρικής βλάβης 1 (kidney injury molecule 1, KIM-1). Τα υψηλά επίπεδά τους στον ορό και στα ούρα συνδέθηκαν με την πρόγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης (ΟΝΒ) σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Συμπεράσματα: Οι προγνωστικοί δείκτες που αναδείχτηκαν από την μελέτη αυτή είναι απαραίτητο να ενταχθούν στην κλινική πρακτική καθώς συμβάλλουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της οξείας νεφρικής βλάβης και στον περιορισμό της θνησιμότητας των βαρέως πασχόντων ασθενών. Οι πιο επικρατέστεροι προγνωστικοί δείκτες ήταν η λιποκαλίνη η σχετιζόμενη με τη ζελατινάση των ουδετερόφιλων (ΝGAL) και η συστατίνη C (cystatin C). Συστήνονται από όλους τους ερευνητές περαιτέρω έρευνες για την αξιοπιστία τους και την προγνωστική ικανότητά τους.
Λέξεις κλειδιά: οξεία νεφρική βλάβη (ΟΝΒ), λιποκαλίνη σχετιζόμενη με την ζελατινάση των ουδετερόφιλων (neutrophil gelatinase-associated lipocalin, NGAL), συστατίνη C (cystatin C), ιντερλευκίνη 18 (interleukin 18, IL-18), μόριο νεφρικής βλάβης 1 (kidney injury molecule 1, KIM-1).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία νεφρική βλάβη (ΟΝΒ), Λιποκαλίνη σχετιζόμενη με την Ζελατινάση των ουδετερόφιλων (neutrophil gelatinase-associated lipocalin, NGAL), Συστατίνη C (cystatin C), Ιντερλευκίνη 18 (interleukin 18, IL-18), Μόριο νεφρικής βλάβης 1 (kidney injury molecule 1, KIM-1).
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
58
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ.2018 (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

 


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ.2018 (1).zip
159 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.