Τελευταία δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορραγίας σε ασθενείς με πυλαία υπέρταση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820669 270 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Χειρουργική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Στέφα Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπίρμπας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Μαυρογιάννης Χρήστος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Ελευσινιώτης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τελευταία δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορραγίας σε ασθενείς με πυλαία υπέρταση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τελευταία δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορραγίας σε ασθενείς με πυλαία υπέρταση.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πυλαία υπέρταση οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στην πυλαία φλέβα η οποία οδηγεί σε σχηματισμό κιρσών και σε πυλαία γαστροπάθεια. Οι οισοφαγικοί και γαστρικοί κιρσοί είναι οι συχνότεροι ενώ η εμφάνιση έκτοπων κιρσών είναι πιο σπάνια. Η αιμορραγία που προκαλείται είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών.
Σκοπός: Ανεύρεση των εξελίξεων και των νέων καινοτόμων αιμοστατικών μεθόδων.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση άρθρων σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων με ημερομηνία δημοσίευσης από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018.
Αποτελέσματα: Η αντιμετώπισης της αιμορραγίας με ενδοσκοπική περίδεση κιρσών (ΕΠΚ) είναι ασφαλής και πιο αποτελεσματική από την σκληροθεραπεία. Η θερμοπηξία με Argon Plasma (ΘΑΡ) βελτιώνει τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών. Ο επιπωματισμός με μπαλόνι και η εφαρμογή Hemospray οδηγούν σε προσωρινή μόνο αιμόσταση. Η έγχυση κυανοακρυλικής κόλλας οδηγεί σε εξάλειψη των κιρσών με ασφάλεια όπως και η παλίνδρομη ενδαγγειακή εξάλειψη με χρήση μπαλονιού (BRTO). Η διασφαγιτιδική ενδοηπατική πυλαιοσυστηματική αναστόμωση (TIPS) μειώνει την πίεση στην πυλαία φλέβα οδηγώντας σε αποτελεσματική αιμόσταση. Κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση δημιουργούνται αναστομώσεις ή πραγματοποιείται σπληνεκτομή για αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση της αιμορραγίας.
Συμπεράσματα: Η χορήγηση καρβεντιλόλης, αγγειοδραστικών παραγόντων και αντιβιοτικής αγωγής βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών. Για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας των οισοφαγικών κιρσών συνιστάται η ΕΠΚ σε συνδυασμό με ΘΑΡ. Η αιμόσταση των γαστρικων κιρσών προτείνεται η έγχυση κυανοακρυλικής κόλλας με N-butyl-2-cyanoacrylate ή η διενέργεια BRTO με 3% sodium tetradecyl sulfate. Οι έκτοποι κιρσοί που αιμορραγούν μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγχυση κυανοακρυλικής κόλλας ή με πραγματοποίηση TIPS με εμβολισμό των κιρσών. Στα TIPS συνιστάται η χρήση καλυμμένων στεντ με διαστολή στα 8mm. Η χειρουργική θεραπεία δεν αποτελεί μέθοδο εκλογής της αντιμετώπισης της αιμορραγίας αλλά αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμορραγία, Πυλαία υπέρταση, Αντιμετώπιση, Κιρσοί, Αιμόσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
136
Κυριακή Στέφα.pdf (925 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο