Ικανοποίηση και Ποιότητα Επαγγελματικής Ζωής των Ελλήνων Νοσηλευτών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820692 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοντογιάννη Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Γιαννακοπούλου Μαργαρίτα, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Καϊτελίδου Δάφνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ικανοποίηση και Ποιότητα Επαγγελματικής Ζωής των Ελλήνων Νοσηλευτών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ικανοποίηση και Ποιότητα Επαγγελματικής Ζωής των Ελλήνων Νοσηλευτών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επαγγελματική ικανοποίηση επηρεάζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς. Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον εργασίας επηρεάζουν τόσο την ικανοποίηση όσο και την ποιότητα της επαγγελματικής ζωής των παιδιατρικών νοσηλευτών.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης, ήταν να διερευνήσει την επαγγελματική ικανοποίηση και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, καθώς επίσης να εκτιμήσει την ποιότητα της επαγγελματικής ζωής των παιδιατρικών νοσηλευτών.
Υλικό και Μέθοδος: Νοσηλευτές που εργάζονται σε δύο δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας (n=176), αποτέλεσαν το δείγμα της μελέτης. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια «Measure of Job Satisfaction» και «The ProQOL 5». Για τη συμμετοχή των νοσηλευτών στη μελέτη εξασφαλίστηκε η άδεια από τα αντίστοιχα νοσοκομεία.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία του δείγματος ήταν γυναίκες (n=161) κυρίως Τεχνολογικής εκπαίδευσης (n=147). Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι το 45.4% των συμμετεχόντων ήταν γενικά ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Η ικανοποίηση από το μισθό, ήταν η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας (55.9%). Οι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν την επαγγελματική ικανοποίηση των νοσηλευτών ήταν η ηλικία, (p=0.049), το τμήμα εργασίας (p=0.041), η προϋπηρεσία (p<0.05) και η οικογενειακή κατάσταση (p=0.034). Οι νοσηλευτές παρόλη την υψηλή συναισθηματική τους ικανοποίηση, βιώνουν μέτρια επίπεδα επαγγελματικής κόπωσης και άγχους μετά από στρεσογόνα γεγονότα. Ο δείκτης συσχέτισης του Pearson ανέδειξε θετική συσχέτιση (r=0.462) μεταξύ των μεταβλητών «επαγγελματική εξουθένωση» και «δευτερεύον τραυματικό άγχος».
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ικανοποίηση των νοσηλευτών από την εργασία τους χαρακτηρίζεται ως μέτρια. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την επαγγελματική ικανοποίηση ήταν η ηλικία, το τμήμα εργασίας, η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση. Η βελτίωση της εργασιακής ικανοποίησης και της ποιότητας ζωής των νοσηλευτών θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική και ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα που παρέχεται στους παιδιατρικούς ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ικανοποίηση, Ποιότητα επαγγελματικής ζωής, Παιδιατρικοί νοσηλευτές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kontogianni Evanthia Master.pdf
800 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.