Παθήσεις μαστού κατά την γαλουχία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820891 245 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καράπασια Ανδριάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παθήσεις μαστού κατά την γαλουχία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παθήσεις μαστού κατά την γαλουχία
Περίληψη:
Οι καλοήθεις παθήσεις που εμφανίζονται την περίοδο της γαλουχίας είναι δυνατόν να προληφθούν γνωρίζοντας τους προδιαθεσικούς παράγοντες. Ειδάλλως με σωστή ενημέρωση και κατάλληλα μέσα μπορούν να αντιμετωπιστούν, διατηρώντας τον θηλασμό για όσο διάστημα επιθυμεί η δυάδα μητέρα- βρέφος.
Όσον αφορά τον καρκίνου του μαστού, ο μητρικός θηλασμός δρα προστατευτικά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο αυξάνει η συνολική διάρκεια γαλουχίας στη ζωή της γυναίκας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 3% των ασθενών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού θα τον παρουσιάσουν κατά την περίοδο της γαλουχίας. Υπάρχει μια δυσκολία να αναγνωριστεί λόγω της φυσιολογικής διαφοροποίησης του μαστού, αλλά με την έγκαιρη διάγνωση και ακολουθώντας τη σωστή θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπισθεί και αναλόγως των συνθηκών ακόμα και να συνεχιστεί η γαλουχία.
Οι ασθενείς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του Ca μαστού υποθέτουν συχνά ότι δεν θα μπορέσουν να θηλάσουν σε επικείμενη εγκυμοσύνη. Η γαλουχία μετά από καρκίνο του μαστού είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά ευοδώνεται. Στην περίπτωση της ακτινοθεραπείας, μόνο το 34% των γυναικών μετά από την ακτινοβολία είχαν επαρκή γαλακτογένεση. Η επιτυχία του θηλασμού μετά από χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και το ποσοστό του λειτουργικού ιστού που παραμένει. Για να θηλάσει μια γυναίκα με ασφάλεια θα πρέπει να έχει σταματήσει την χημειοθεραπεία καθώς φάρμακα όπως ταμοξιφαίνη, καθιστούν απαγορευτικό τον θηλασμό. Τέλος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το γάλα από μια μητέρα που έχει προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας για το παιδί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παθήσεις μαστού, Γαλουχία, Θηλασμός, Θεραπεία, Καρκίνος μαστού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

KARAPASIA_MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.