Παράγοντες κακοποίησης σε παιδιά με διαταραχή διαγωγής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836790 361 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λουκαΐτη Καλλιόπη - Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λαζαράτου Ελένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δικαίος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Οικονόμου Μαρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες κακοποίησης σε παιδιά με διαταραχή διαγωγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες κακοποίησης σε παιδιά με διαταραχή διαγωγής
Περίληψη:
Η διαταραχή διαγωγής αποτελεί τον πιο συχνό λόγο παραπομπής σε κέντρα ψυχικής υγείας και ψυχιατρικά τμήματα για παιδιά και εφήβους. Η παραβατικότητα και η διαταραχή διαγωγής στα παιδιά συχνά επιμένουν διαχρονικά, σχετίζονται με την εγκληματική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, τις ασταθείς σχέσεις και τις ψυχιατρικές διαταραχές.
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η διαταραχή διαγωγής η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή επιθετικότητας σε ανθρώπους και ζώα, με απάτες, κλοπές, παραβιάσεις κανόνων, ακαδημαϊκές δυσκολίες, ευερεθιστότητα, εκρήξεις οργής κ.λ.π σε σχέση με την παιδική κακοποίηση και τη μητρική απόρριψη, παραμέληση ως διαμεσολαβητικό παράγοντα.
Ο σκοπός της έρευνας στο πρώτο μέρος είναι η διερεύνηση της σχέσης των τραυματικών εμπειριών των παιδιών, της σωματικής κακοποίησης, της μητρικής απόρριψης και παραμέλησης με τη διαταραχή διαγωγής. Επίσης, στο δεύτερο μέρος της έρευνας ο λεκτικά ή σωματικά επιθετικός ή/και βίαιος σύντροφος συσχετίζεται με τη διαταραχή διαγωγής του παιδιού, τις τραυματικές εμπειρίες και τη σωματική κακοποίηση του παιδιού καθώς και με τη μητρική απόρριψη και παραμέληση.
Αναφορικά με τη διαταραχή διαγωγής βρέθηκε συσχέτιση με τις τραυματικές εμπειρίες και τη σωματική κακοποίηση του παιδιού. Η κακοποίηση είναι μεγαλύτερη στην ομάδα των παιδιών με διαταραχή διαγωγής. Επίσης, βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη μητρική απόρριψη και παραμέληση και τη διαταραχή διαγωγής στην ομάδα των παιδιών με και χωρίς διαταραχή διαγωγής. Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι ο λεκτικά ή σωματικά επιθετικός ή/και βίαιος σύντροφος συσχετίζεται με τη διαταραχή διαγωγής, τη μητρική απόρριψη και παραμέληση στα παιδιά με διαταραχή διαγωγής. Ωστόσο, ο λεκτικά ή σωματικά επιθετικός ή/και βίαιος σύντροφος δεν βρέθηκε να συσχετίζεται με τις τραυματικές εμπειρίες και τη σωματική κακοποίηση του παιδιού σε παιδιά με και χωρίς διαταραχή διαγωγής, καθώς επίσης και με τη μητρική απόρριψη και παραμέληση σε παιδιά χωρίς διαταραχή διαγωγής.
Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνονται από τη διεθνή βιβλιογραφία και διερευνήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό πληθυσμό. Όσον αφορά την ανυπαρξία συσχέτισης ανάμεσα στον λεκτικά ή σωματικά επιθετικό ή/και βίαιο σύντροφο και τις τραυματικές εμπειρίες και τη σωματική κακοποίηση σε παιδιά με και χωρίς διαταραχή διαγωγής πιθανοί λόγοι μπορεί να αποτελούν ο μικρός αριθμός δείγματος, η διαφορετικότητα του ελληνικού πληθυσμού, η απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την κακοποίηση, η μη προσαρμογή των ερωτηματολογίων στην ελληνική πραγματικότητα και γλώσσα, καθώς και το διαφορετικού κοινωνικό-οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρου του δείγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραυματικές εμπειρίες, Σωματική κακοποίηση, Μητρική απόρριψη και παραμέληση, Διαταραχή διαγωγής, Λεκτικά ή σωματικά επιθετικός ή/και βίαιος σύντροφος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
230
Αριθμός σελίδων:
162
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Loukaiti Kalliopi Ioanna Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.