Χρόνος παραμονής στη ΜΕΘ και παράγοντες που τον επηρεάζουν σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836862 462 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κατσογριδάκης Εμμανουήλ Ελευθέριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΠΑΔΑ
Δημήτριος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΠΑΔΑ
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρόνος παραμονής στη ΜΕΘ και παράγοντες που τον επηρεάζουν σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρόνος παραμονής στη ΜΕΘ και παράγοντες που τον επηρεάζουν σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η επίπτωση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράταση του χρόνου παραμονής του ασθενή που έχει υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση στη Μ.Ε.Θ. αλλά και γενικά στο νοσοκομείο.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον χρόνο παραμονής των καρδιοχειρουργημένων ασθενών στη Μ.Ε.Θ.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν 150 καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στη Μ.Ε.Θ. ενός μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου την Αθήνα, από τον Μάιο του 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε μια ειδική φόρμα καταγραφής, με πληροφορίες που προέρχονταν από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το ΙΒΜ SPSS 240 (Statistical Package for Social Sciences).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αναφορικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών του δείγματος της μελέτης, η πλειοψηφία ήταν άνδρες (86%, η= 117), με μέση ηλικία τα 68 έτη και με μέσο χρόνο νοσηλείας τις 2,32 ημέρες. Οι σημαντικότερες αιτίες παράτασης της νοσηλείας ήταν η αιμορραγία (36%, n=49), η αρτηριακή υπέρταση (33,1%, n=45), οι αρρυθμίες (11%, n=15) και άλλες αιτίες (8,8%, n=12). Βρέθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας των ασθενών και των ημερών νοσηλείας τους στη Μ.Ε.Θ. (p-value<0,05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς με αιτία εισόδου την στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και έχει προηγηθεί έμφραγμα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για παράταση της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ. μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές κατά τη νοσηλεία του ασθενούς σε προεγχειρητικό στάδιο σχετίζονται με τις τιμές κατά τη νοσηλεία του ασθενούς σε μετεγχειρητικό στάδιο. Ακόμα βρέθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας των ασθενών και των ημερών νοσηλείας τους στη Μ.Ε.Θ όπως και μεταξύ του χρόνου κινητοποίησης των ασθενών μετά το χειρουργείο και των ημερών νοσηλείας τους στη Μ.Ε.Θ. Τέλος, με την ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις αιτίες παράτασης νοσηλείας των ασθενών στη Μ.Ε.Θ. βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους ασθενείς που εμφάνισαν αιμορραγία, αρρυθμίες, αναπνευστική ανεπάρκεια, λοιμώξεις, καρδιακή ανακοπή και άλλες αιτίες (p-value<0,05). Οι ασθενείς που εμφάνισαν κάποια από τις παραπάνω αιτίες παρέμειναν μεγαλύτερο διάστημα στη Μ.Ε.Θ. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν στην παράταση της νοσηλείας των ασθενών στη ΜΕΘ μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η περιεγχειρητική φροντίδα του ασθενή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς, Xρόνος παραμονής, Μ.Ε.Θ., Eπιπλοκές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Katsogridakis Emmanouil Eleutherios Master.pdf
937 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.