Αιμοπεταλιαφαίρεση - Μελέτη δεικτών πριν και μετά τη διαδικασία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836908 388 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παρασκευαΐδου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοκόρη Στυλιανή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τσαντές Αργύριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γιαλεράκη Αργυρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιμοπεταλιαφαίρεση - Μελέτη δεικτών πριν και μετά τη διαδικασία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιμοπεταλιαφαίρεση - Μελέτη δεικτών πριν και μετά τη διαδικασία
Περίληψη:
Τα αιμοπετάλια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος καθώς μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας σχηματίζουν τον αιμοπεταλιακό θρόμβο που φράζει στο σημείο τραυματισμού ενός αγγείου, σταματώντας έτσι την αιμορραγία. Οι διαταραχές των αιμοπεταλίων μπορεί να είναι είτε ποσοτικές, είτε ποιοτικές.
Η μετάγγιση των αιμοπεταλίων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την υποστήριξη ασθενών που πάσχουν κυρίως από κακοήθη νοσήματα του αίματος, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή που βρίσκονται σε φάση τοξικότητας από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Επιπλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, περιστατικά με αιμορραγία, πχ πολυτραυματίες.
Η αιμοπεταλιαφαίρεση είναι μια διαδικασία συλλογής λευκαφαιρεμένων αιμοπεταλίων μέσω κυτταρικών διαχωριστών (cell separators). Είναι ανώδυνη για τον αιμοδότη παρ’όλα αυτά όμως μπορεί να προκύψουν κάποιες επιπλοκές. Σκοπός της μελέτης μας είναι η διερεύνηση περαιτέρω αντιδράσεων που μπορεί να εμφανίσουν οι δότες κατά την αιμοπεταλιαφαίρεση λόγω μείωσης επιπέδων διαφόρων ηλεκτρολυτών κατά την διάρκεια της διαδικασίας της.
Για τον λόγο αυτό μελετήθηκαν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών K+, Na+, Ca+2, Mg+2 στο ΕΑΝΠ «Μεταξά» στο τμήμα της αιμοδοσίας, κατά το διάστημα από Νοέμβριο 2017 έως Ιανουάριο 2018 σε 56 αιμοπεταλιοδότες.
Από τη μελέτη εξάγονται πληροφορίες για τις αντιδράσεις κατά την αιμοπεταλιαφαίρεση στους δότες από την μείωση των τιμών των συγκεκριμένων ηλεκτρολυτών, ώστε να ληφθούν καλύτερα μέτρα για την μείωση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων και για τη μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία του αιμοδότη.
Συμπέρασμα: οι δείκτες ηλεκτρολυτών K+, Na+, Ca+2, Mg+2 επηρεάζονται από την αιμοπεταλιαφαίρεση αλλά όχι σε σημαντικά επίπεδα, ώστε η μεταβολή τους να επηρεάζει την ασφάλεια του αιμοπεταλιοδότη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοπεταλιαφαίρεση, Ηλεκτρολύτες, Ασβέστιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Paraskevaidou Eirini Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.