Παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις επί ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837377 250 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χατζημιχαήλ Αργύρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις επί ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις επί ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος
Περίληψη:
Οι δύο μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος, αυτή του ισχίου και του γόνατος, καταπονούνται καθημερινά ακόμη και από τις απλές καθημερινές δραστηριότητες. Η οστεοαρθρίτιδα ως εκφυλιστική και εξελισσόμενη πάθηση των αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση. Περίπου 40% των ανδρών και 47% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών, παρουσιάζουν συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα που επιβάλλει χειρουργική αποκατάσταση από ορθοπεδικό χειρουργό. Το 2010 στις Η.Π.Α, 2.5 εκατομμύρια ασθενείς υπεβλήθησαν σε αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου, και 4.7 εκατομμύρια ασθενείς υπεβλήθησαν σε αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος.
Η λοίμωξη επί ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος, με κύριο λοιμογόνο παράγοντα τον χρυσίζων σταφυλόκοκκο αποτελεί δυσμενή και αρκετά επιβαρυντική επιπλοκή για τον ασθενή. Η ανάγκη για αναθεώρηση ολικών αρθροπλαστικών ισχίου εξαιτίας περιπροθετικής λοίμωξης, αναμένεται να διπλασιαστεί το έτος 2026, ενώ η ανάγκη για αναθεώρηση ολικών αρθροπλαστικών γόνατος διπλασιάστηκε το 2015.
Οι παράγοντες κινδύνου για την εγκατάσταση περιπροθετικής λοίμωξης στο ισχίο και το γόνατο είναι δυνατό να αναγνωρίζονται κατά την προεγχειρητική περίοδο, κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο, ακόμα και μετά το πέρας της νοσηλείας των ασθενών, στο σπίτι. Παράγοντες κινδύνου από το ιστορικό του ασθενούς μπορεί να είναι νόσοι όπως σακχαρώδης διαβήτης και ρευματοειδής αρθρίτιδα ή συνήθειες όπως το κάπνισμα,ενώ άλλοι εξαρτώνται άμεσα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η επέμβαση όπως ο τύπος της πρόθεσης που εφαρμόζεται, η επιλογή του είδους της αναισθησίας, η χρονική διάρκεια του χειρουργείου και άλλοι. Μετεγχειρητικοί παράγοντες κινδύνου όπως οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, η λήψη ΜΗΣΑΦ και οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περιπροθετικές λοιμώξεις ακόμη και σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο και για αυτό πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει εκτενώς το μεγαλύτερο φάσμα των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση περιπροθετικών λοιμώξεων σε ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος. Αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου με κατάλληλες θεραπευτικές και προφυλακτικές παρεμβάσεις μπορεί να προληφθούν έτσι ώστε οι ασθενείς να εκτίθενται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση της επιπλοκής αυτής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οστεοαρθρίτιδα, Ολική αρθροπλαστική ισχίου, Ολική αρθροπλαστική γόνατος, Περιπροθετικές λοιμώξεις, Παράγοντες κινδύνου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
80
Argyris Hadjimichael Master.pdf (771 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο