Η εταιρική διακυβέρνηση και οι διαστάσεις της στην ελληνική πραγματικότητα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837609 221 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γασπαρή Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Πεπελάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εταιρική διακυβέρνηση και οι διαστάσεις της στην ελληνική πραγματικότητα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εταιρική διακυβέρνηση και οι διαστάσεις της στην ελληνική πραγματικότητα.
Περίληψη:
Η εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην λειτουργία μιας επιχείρησης: τους μετόχους, το διοικητικό συμβούλιο, τα ανώτατα στελέχη, τους εργαζόμενους, αλλά και τις ενώσεις εργαζομένων, τους προμηθευτές, τους αγοραστές, τους ανταγωνιστές, τις κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της έννοιας της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Παράλληλα, στην εποχή που διανύουμε, της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών σκανδάλων, ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας, για την προαγωγή της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα και σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η μελέτη του θέματος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης. Γίνεται αναφορά στις τάσεις διεθνώς, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην ελληνική πραγματικότητα περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση τη χώρα. Παρουσιάζονται παραδείγματα τριών από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία και στο εξωτερικό: τον ΟΤΕ ΑΕ, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ΑΕ και την ΤΙΤΑΝ ΑΕ. Πρόκειται για επιτυχημένες επιχειρήσεις με υποδειγματική πορεία και εξέλιξη στο πέρασμα των ετών, οι οποίες έχουν μείνει πιστές στις αξίες και τις αρχές τους εφαρμόζοντας με ευλάβεια τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.
Συμπερασματικά, πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχει θετική συσχέτιση του βαθμού συμμόρφωσης μιας επιχείρησης με τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, με την αξία της επιχείρησης και την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης θεωρούνται αξιόπιστες και φερέγγυες στον επιχειρηματικό χώρο και στο κοινωνικό σύνολο, ισχυροποιώντας και ενισχύοντας τη φήμη τους. Στην Ελλάδα είναι ανάγκη να γίνουν κατανοητά, τόσο η σημασία της εφαρμογής των ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και οι ευμενείς συνέπειες της, στην αναβάθμιση της εικόνας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Άλλωστε, ζητούμενο πρέπει να είναι όχι το βραχυχρόνιο κέρδος, αλλά η συνεπής πορεία της επιχείρησης στο χρόνο, που θα εξασφαλίζει μεν την βιωσιμότητά της, αλλά παράλληλα θα λειτουργεί σύμφωνα με τα χρηστά ήθη και πρακτικές, θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις άλλες επιχειρήσεις, και θα προβάλει της χώρας μας στο εξωτερικό με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εταιρική διακυβέρνηση, ενδιαφερόμενα μέρη, συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.