Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838641 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φραγκάκη Βασιλεία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Περίληψη:
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή των γυναικών, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία σοβαρή, κοινή αιτία υπογονιμότητας – σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες με ΣΠΩ συχνά εμφανίζουν παχυσαρκία, ανοχή στη γλυκόζη και δυσλιπιδαιμία. Επίσης οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά συμβάματα καθώς και να εμφανίσουν αργότερα στην ζωή τους σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο και άλλες επιπλοκές. Οι γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να έχουν ως μοναδικό σύμπτωμα την υπογονιμότητα, η οποία οφείλεται κυρίως στους ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους . Οι γυναίκες με ΣΠΩ και υπογονιμότητα, που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μετά την σύλληψη ενός καλού ιστορικού και αφού αποκλειστούν άλλες αιτίες, πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα από ιατρούς με γνώσεις στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία, και να υποβάλλονται σε θεραπεία για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με κιτρική κλομιφαίνη ή τελικά να υποβληθούν σε άλλες μεθόδους σύλληψης.
Στις γυναίκες που κυοφορούν, εμφανίζεται συχνά αυξημένος κίνδυνος στην κύηση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, πρώιμων αποβολών, καθ’ έξιν αποβολών, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, και μακροσωμίας εμβρύου. Υπάρχει αυξημένο ποσοστό καισαρικής τομής καθώς και μεγάλο ποσοστό επιπλοκών στα νεογνά με μεγάλη πιθανότητα γέννησης SGA νεογνών. Κατά την διάρκεια της κύησης υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση υπερτασικών διαταραχών και προεκλαμψία .
Λόγο των πολλαπλών επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν, οι κυήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κυήσεις υψηλού κινδύνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Κύηση , Υπογονιμότητα, ΣΠΩ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Fragkaki Vasileia Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.