Θεραπείες διατήρησης γονιμότητας σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2839635 223 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-17
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ρήγος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεραπείες διατήρησης γονιμότητας σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεραπείες διατήρησης γονιμότητας σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι γυναικολογικές κακοήθειες είναι σχετικά συχνές στον γυναικείο πληθυσμό, με εκτιμώμενη παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης 222.700 νέων περιπτώσεων στην Ευρώπη. Αν και ο καρκίνος γενικά επηρεάζει τον ηλικιωμένο πληθυσμό, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών αναπτύσσει καρκίνο σε νεαρή ηλικία. Την τελευταία δεκαετία, το 20% των ασθενών είχε μια πρώτη εγκυμοσύνη μετά από 40 χρόνια, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου πριν από την τεκνοποίηση. Τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης μετά τον γυναικολογικό καρκίνο, ειδικά σε νέους ασθενείς, αυξάνονται και όλες οι πτυχές της ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της γονιμότητας, έχουν μεγάλη σημασία.
Μεθοδολογία: Διεξήχθη έρευνα σε Medline, Pubmed, Medscape και Elsevier προκειμένου να βρεθούν αναφορές περιπτώσεων, μελέτες κοόρτης, προοπτικές ή αναδρομικές μελέτες, συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας και μετα-αναλύσεις, χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά “endometrial cancer”, “ovarian cancer”, “cervical cancer”, “gynecologic cancer” , “malignancy”, “fertility sparing”, “conservative treatment”, “IVF”, “assisted reproduction”.
Αποτελέσματα: Οι χειρουργικές τεχνικές που αποσκοπούν στη διατήρηση της γονιμότητας έχουν αναπτυχθεί για τις γυναίκες που παρουσιάζουν γυναικολογικό καρκίνο που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια. Οι ενδείξεις για τη χειρουργική διατήρησης της γονιμότητας περιορίζονται γενικά σε γυναίκες που εμφανίζουν όγκο χαμηλού βαθμού διαφοροποίησης σε πρώιμα στάδια ή με χαμηλό κακόηθες δυναμικό. Μέχρι τώρα, η χρήση τεχνικών διατήρησης γονιμότητας σε επιλεγμένους ασθενείς δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη συνολική επιβίωση και τα αποτελέσματα σχετικά με τη γονιμότητα που αναφέρθηκαν είναι ευνοϊκά. Ακόμα περισσότερα δεδομένα σχετικά με προχωρημένα στάδια ή υψηλότερους βαθμούς κακοήθειας και μεγαλύτερες περίοδοι παρακολούθησης απαιτούνται. Αρκετές τρέχουσες θεραπείες διατήρησης γονιμότητας μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα και οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις. Η συνολική ποιότητα ζωής ήταν ικανοποιητική σε ασθενείς με καρκίνο μετά από χειρουργική επέμβαση που εξασφάλιζε τη γονιμότητα.
Συμπεράσματα: Οι χειρουργικές επεμβάσεις διατήρησης γονιμότητας είναι ένα βιώσιμο εργαλείο που επιτρέπει σε νέες ασθενείς με καρκίνο να εκπληρώσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους χωρίς να βλάπτουν τα ογκολογικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς με καρκίνο της αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε συμβουλευτική γονιμότητας για να αναλύσουν αυτό το ευαίσθητο θέμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του ενδομητρίου, Καρκίνος των ωοθηκών, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Γυναικολογικός καρκίνος, Κακοήθεια, Διατήρηση γονιμότητας, Συντηρητική θεραπεία, Εξωσωματική γονιμοποίηση, Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
276
Αριθμός σελίδων:
119
Rigos Ioannis Master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο