Ανάγκες και προβλήματα νέων ενηλίκων με καρκίνο: Νοσηλευτική θεώρηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2843750 336 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Ογκολογική Νοσηλευτική - Ανακουφιστική Φροντίδα
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαχριστοφίλου Αιμιλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατηράκη Ελισάβετ, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κατσαραγάκης Στυλιανός, Αναπληρωτής καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάγκες και προβλήματα νέων ενηλίκων με καρκίνο: Νοσηλευτική θεώρηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάγκες και προβλήματα νέων ενηλίκων με καρκίνο: Νοσηλευτική θεώρηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι νέοι ενήλικες με καρκίνο 18-39 ετών αποτελούν μία ευρεία ηλικιακή ομάδα με αρκετές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Η επιστημονική κοινότητα προσανατολίζεται τελευταία στην κάλυψη των αναγκών και προβλημάτων και στη βελτιστοποίηση της παροχής φροντίδας και υπηρεσιών για τους συγκεκριμένους ασθενείς με στόχο την αύξηση της επιβίωσης και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάδειξη των αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ενήλικες με καρκίνο από τη συνολική εμπειρία τους και στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας μέσω της βάσης δεδομένων MEDLINE τον Ιούλιο 2018, με μόνο φίλτρο την χρήση της αγγλικής γλώσσας.
Αποτελέσματα: Επιλέχθηκαν 22 άρθρα από 9 χώρες σχετιζόμενα με ανάγκες και προβλήματα των νέων με καρκίνο, σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού της μελέτης. Οι νέοι ενήλικες με κακίνο βιώνουν ποικίλα συναισθήματα από την εμπειρία τους και πολλαπλές προκλήσεις σε σχέση με την διαχείριση του καρκίνου, των θεραπειών, του συστήματος φροντίδας. Εστιάζουν στην πληροφόρηση, στην επικοινωνία και στην κοινωνική υποστήριξη και αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν κυρίως σε θέματα γονιμότητας, καθημερινότητας, εργασίας, εκπαίδευσης, ασφαλιστικής κάλυψης, οικονομικών ζητημάτων, οικογενειακών σχέσεων.
Συμπεράσματα: Το ηλικιακό εύρος των νέων με καρκίνο είναι μεγάλο και η εστίαση των προβλημάτων διαχωρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες στα αναπτυξιακά στάδια, αλλά και στα στάδια που σχετίζονται με την πορεία της νόσου. Από την παρούσα ανασκόπηση, προτείνεται η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας στοχεύοντας στην βελτιστοποίηση της παροχής φροντίδας και υπηρεσιών στους νέους ενήλικες με καρκίνο. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει στην αντίληψη των νέων με καρκίνο στην Ελλάδα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην άποψή τους για τη δημιουργία κέντρων ή υπηρεσιών προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νέοι ενήλικες, Έφηβοι, Καρκίνος, Ανάγκες, Προβλήματα, Ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
35
Αριθμός σελίδων:
45
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΔΕ 2016-2018 ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ.pdf
675 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.