Retroperitoneal Sarcomas - Perioperative Radiotherapy Versus Surgery Alone: Meta-Analysis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2846892 442 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διαμαντής Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πολυμενέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γ. Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Retroperitoneal Sarcomas - Perioperative Radiotherapy Versus Surgery Alone: Meta-Analysis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οπισθοπεριτοναϊκά Σαρκώματα - Περιεγχειρητική Ακτινοθεραπεία Vs Χειρουργείο Μόνο: Μετα-ανάλυση
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η τρέχουσα βιβλιογραφία δεν είναι σαφής στο εάν η χρήση της ακτινοθεραπείας, είτε προεγχειρητικά αλλά είτε και μετεγχειρητικά, αντικατοπτρίζεται σε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα. Προσπαθούμε λοιπόν, να διερευνήσουμε το κατά πόσο η ακτινοθεραπεία σε συνάρτηση με την χειρουργική παρέμβαση μπορούν να ωφελήσουν τον τοπικό έλεγχο της νόσου αλλά και την συνολική επιβίωση(OS) του ασθενούς.
ΣΚΟΠΟΣ
Να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της θεραπευτικής προσέγγισης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν μόνο σε χειρουργική παρέμβαση έναντι αυτών που πέραν της χειρουργικής παρέμβασης υποβλήθηκαν και σε ακτινοθεραπεία.
ΥΛΙΚΑ-ΜΕΘΟΔΟΙ
Διεξήχθη συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και συγκεκριμένα το PubMed, το Scopus και το αρχείο της Cochrane Central Register Controlled Studies (CENTRAL). Τα δεδομένα ανακτήθηκαν από όλους τους τύπους συγκριτικών μελετών ασθενών με οπισθοπεριτοναϊκό σάρκωμα που υπεβλήθησαν είτε σε χειρουργείο μόνο είτε σε χειρουργείο και ακτινοθεραπεία. Πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της εργασίας θεωρήθηκαν η 5ετής συνολική επιβίωση (5-year OS) και η διάμεση συνολική επιβίωση(Median OS). Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η ελεύθερη υποτροπής επιβίωση (RFS) και η πλήρης R0 εκτομή της βλάβης. Τα συνεχή αποτελέσματα υπολογίστηκαν με την σταθμισμένη μέση διαφορά (WMD).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από τα 374 άρθρα των PubMed, Scopus και CENTRAL που ανακτήθηκαν, δέκα στον αριθμό άρθρα συμπεριελήφθησαν στην ποσοτική σύνθεση. Στην συστηματική αυτή ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μία προοπτική και 9 αναδρομικές μελέτες. Η διάμεση συνολική επιβίωση αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν και ακτινοθεραπεία σε σύγκριση με χειρουργείο μόνο (WMD: -18.94 [95% CI: -19.14, -18.74]; p < 0.00001). Η πενταετής επιβίωση ήταν σημαντικά αυξημένη στους ασθενείς που έλαβαν είτε επικουρική είτε νέο-επικουρική ακτινοθεραπεία σε σύγκριση με αυτούς που υπεβλήθησαν σε χειρουργική παρέμβαση μόνο (WMD: 0.69 [95% CI: 0.62, 0.77]; p < 0.001).
Η ελεύθερη υποτροπής επιβίωση βρέθηκε ομοίως στατιστικά σημαντικά αυξημένη στους ασθενείς που έλαβαν είτε προεγχειρητική (WMD: 0.19 [95% CI: 0.11, 0.33]; p < 0.001) είτε μετεγχειρητική (WMD: 0.49 [95% CI: 0.32, 0.75]; p =0.001) ακτινοθεραπεία. Τέλος το ποσοστό πλήρους R0 εκτομή ήταν παρόμοιος και στις δύο ομάδες ασθενών (WMD: 1.21 [95% CI: 0.65, 2.25]; p = 0.56).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η πιθανώς ευεργετική επίδραση της ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα υποδηλώνει την ανάγκη συζήτησης της χρήση της ή μη σε ογκολογικά συμβούλια με τελικό στόχο την βέλτιστη απόφαση και την εξατομικευμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οπισθοπεριτοναϊκα σαρκώματα, Ακτινοθεραπεία, Σάρκωμα μαλακών μοριών, Επικουρική ακτινοθεραπεία, Νεοεπικουρική ακτινοθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
23
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πτυχιακή.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.