Σχέσεις διδακτικών πρακτικών με την εμφάνιση/ενίσχυση μαθηματικού άγχους σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2849557 370 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λυτάκη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρου Παναγιώτης, τ.Αναπληρωτής Καθηγητής, Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέσεις διδακτικών πρακτικών με την εμφάνιση/ενίσχυση μαθηματικού άγχους σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέσεις διδακτικών πρακτικών με την εμφάνιση/ενίσχυση μαθηματικού άγχους σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Το μαθηματικό άγχος έχει ποικίλες πηγές δημιουργίας. Μία από αυτές συχνά είναι ο/η εκπαιδευτικός και οι διδακτικές πρακτικές που χρησιμοποιεί στη διδασκαλία των Μαθηματικών. Μέσα από τη διδασκαλία του/της, θα μπορούσε να αποβάλλει στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνοδεύουν τα Μαθηματικά, καθώς και να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο των Μαθηματικών χωρίς φόβο και άγχος για το αντικείμενο. Για τον λόγο αυτό, κάθε εκπαιδευτικός που καλείται να διδάξει Μαθηματικά, οφείλει να είναι ενημερωμένος/η για το πως να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει το μαθηματικό άγχος των μαθητών/ριών του.
Στην παρούσα εμπειρική έρευνα μελετάται η σχέση των διδακτικών πρακτικών με το μαθηματικό άγχος που εμφανίζουν παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διερευνάται επίσης η διαφοροποίηση των διδακτικών πρακτικών δασκάλων που εμφανίζουν οι ίδιοι/ες μαθηματικό άγχος από αυτές των δασκάλων που δεν εμφανίζουν. Η μελέτη των διδακτικών πρακτικών έγινε κατά δήλωση των εκπαιδευτικών, κατά παρακολούθηση διδακτικών ωρών Μαθηματικών από την ερευνήτρια και κατά δήλωση των μαθητών/ριών των εκπαιδευτικών. Εργαλεία της έρευνας αποτελούν ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ριές τους και στα οποία μελετάται η σχέση διδακτικών πρακτικών και μαθηματικού άγχους.
Τα ευρήματα της έρευνας στην πλειοψηφία τους ευθυγραμμίζονται με προϋπάρχουσες έρευνες. Οι διδακτικές πρακτικές των εκπαιδευτικών φαίνεται όντως να συνδέονται με το μαθηματικό άγχος που εμφανίζουν τα παιδιά. Επιπλέον, εμφανίζονται διαφοροποιήσεις στις διδακτικές πρακτικές των δασκάλων που παρουσίασαν μαθηματικό άγχος από των δασκάλων που δεν παρουσίασαν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μαθηματικό άγχος, διδακτικές πρακτικές, δάσκαλοι/ες με μαθηματικό άγχος, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Μαθηματικά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
100
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΛΥΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ_Δ201305.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο