Λογοι αποτυχιας ενός Project .Μελετη περιπτωσης “ΝΟΚΙΑ”

Διπλωματική Εργασία uoadl:2853713 315 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομική και Διοίκηση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πετούμενος Βασιλείος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΓΑΣ ( Επισκεπτης Καθηγητης )
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λογοι αποτυχιας ενός Project .Μελετη περιπτωσης “ΝΟΚΙΑ”
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λογοι αποτυχιας ενός Project .Μελετη περιπτωσης “ΝΟΚΙΑ”
Περίληψη:
Η διαχείριση των έργων και η ενδεχόμενη αποτυχία τους είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία για τους οργανισμούς με προσανατολισμό το έργο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου το 20 – 30% των έργων αποτυγχάνουν και εγκαταλείπονται. Οι αποτυχίες διαφαίνεται να είναι πιο σημαντικές στο χώρο των τηλεπικοινωνιών ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα κόστους.
Τα έργα στις τηλεπικοινωνίες είναι αρκετά πολύπλοκα και χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου με σημαντικές τεχνολογικές και οργανωτικές αλλαγές. Ως βασικοί παράγοντες επιτυχίας ορίζονται ο αριθμός των περιοχών στις οποίες θα υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, το τμήμα, η οργάνωση, οι στόχοι που τίθενται, ο προϋπολογισμός κ.ά. Ειδικότερα, ο χώρος των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθούν οι λόγοι αποτυχίας ενός project εστιάζοντας σε μια μελέτη περίπτωσης εκείνης της Nokia. Ουσιαστικά θα καταστεί σαφές με παράθεση βιβλιογραφικών και ερευνητικών δεδομένων οι λόγοι και τα ζητήματα αποτυχίας των έργων της Nokia.
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού υιοθετήθηκε η παραγωγική προσέγγιση με μελέτη περίπτωσης και συγκεκριμένα την Nokia. Ειδικότερα, μελετήθηκαν οι λόγοι αποτυχίας ενός project εστιάζοντας στη συγκεκριμένη εταιρία. Η περίπτωση της Nokia αφορούσε κάτι σαφώς προσδιορισμένο και ορισμένο με τη συγκέντρωση των αναγκαίων πληροφοριών και δεδομένων.
Το έργο της Nokia οδηγήθηκε σε αποτυχία καθώς χαρακτηρίστηκε από αστάθεια, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα. Αποτέλεσε ένα έργο που δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς. Η Nokia σε επίπεδο έργου οδηγήθηκε σε αποτυχία εξαιτίας του εφησυχασμού και την έλλειψη καινοτομίας, της ελλιπούς αξιοποίησης δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών της τεχνολογίας, της αύξησης του μεριδίου της αγοράς από τους ανταγωνιστές, της προσκόλλησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο λειτουργικό σύστημα Symbian αλλά και της αδυναμίας δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων ενώ πολλές φορές δεν ήταν φιλικά προς τους χρήστες αλλά αρκετά πολύπλοκα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Έργο, αποτυχία, Nokia, παράγοντες, λάθη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
54
LOGOI APOTYXIAS ENOS PROJECT. MELETH PERIPTOSIS “NOKIA”.pdf (722 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο