Παράγοντες που συσχετίζονται με την επίδοση των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ – Σύνδεση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2862153 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πέσχος Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδόσιος Ζαχαριάδης,Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που συσχετίζονται με την επίδοση των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ – Σύνδεση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που συσχετίζονται με την επίδοση των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ – Σύνδεση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία μελετά τις επιδόσεις των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 2015, 2016 σε δύο υποχρεωτικά μαθήματα του πρώτου έτους και συγκεκριμένα τον Απειροστικό Λογισμό I και τη Γραμμική Άλγεβρα I. Αρχικά, διερευνήθηκε η ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στις επιδόσεις των φοιτητών στα δύο αυτά μαθήματα, ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως να επηρεάζουν τις επιδόσεις των φοιτητών στα συγκεκριμένα μαθήματα. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το φύλο, η εντοπιότητα, η θέση στην οποία κατέταξαν οι φοιτητές το συγκεκριμένο τμήμα στις προτιμήσεις τους για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο και η βαθμολογία τους στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα των Μαθηματικών Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Ακόμα, με τη χρήση Απλής Γραμμικής Παλινδρόμησης εξετάστηκε ο βαθμός κατά τον οποίον η επίδοση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης μπορεί να προβλέψει την επίδοση στα δύο αυτά μαθήματα. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις επιδόσεις των φοιτητών στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ οι βαθμολογίες των ανδρών ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες από αυτές των γυναικών με σημαντικά μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Η εντοπιότητα δε φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις επιδόσεις των φοιτητών, αν και οι φοιτητές με εντοπιότητα στην Αττική παρουσίασαν σταθερά ελαφρώς μεγαλύτερες βαθμολογίες. Αντίστοιχα, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις βαθμολογίες των φοιτητών που ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Τέλος, αν και ο βαθμός στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με τους βαθμούς στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα και παρόλο που τα αποτελέσματα της παλινδρόμησης τον κατέταξαν ως πρώτο παράγοντα πρόβλεψης της ακαδημαϊκής επιτυχίας, το ποσοστό πρόβλεψης βρέθηκε ελάχιστο και αρκετά χαμηλότερο από αντίστοιχες έρευνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Απειροστικός Λογισμός, Γραμμική Άλγεβρα, Πανελλαδικές, Ακαδημαϊκή επιτυχία.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
81
ΠΕΣΧΟΣ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο