Θεσμικός ρόλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2863043 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο του Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπασιαδάκη Στέλλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Aικατερίνη Ηλιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ίδρυμα ΝΟΠΕ, τμήμα Νομικής
Γεώργιος Δελλής. Καθηγητής, Ίδρυμα ΝΟΠΕ, τμήμα Νομικής
Ιωάννης Δρόσος, Καθηγητής, Ίδρυμα ΝΟΠΕ, τμήμα Νομικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεσμικός ρόλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεσμικός ρόλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της πορείας εξέλιξης της οργάνωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του τρόπου λειτουργίας ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, γενικώς ως τρόπου οργάνωσης της αγοράς, αλλά και ειδικώς, όπως δομείται στην ελληνική έννομη τάξη. Σε δεύτερη φάση, επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση του νέου αυτού θεσμού, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, τη σχέση τους με προγενέστερες μορφές οργάνωσης της αγοράς ενέργειας αλλά και τη διερεύνηση της ενδεχόμενης, ή μη, επίτευξης των σκοπών, που θέλησε να επιτύχει ο ευρωπαίος νομοθέτης, στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας.
Στο πρώτο κεφάλαιο εκτίθενται εισαγωγικές έννοιες, απαραίτητες για την κατανόηση της εξέλιξης των ενεργειακών αγορών. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αντικείμενο μελέτης είναι η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι πιο πρόσφατες μετεξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η αναγκαιότητα της περαιτέρω μετεξέλιξης του μέχρι πρότινος ισχύοντος συστήματος οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επιχειρήθηκε με το Ν. 4425/2016 και εδραιώθηκε με το Ν. 4512/2018. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται μία πλήρης περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μέσα από τις διατάξεις των ανωτέρω αναφερθέντων νομοθετημάτων.
Στο πέμπτο κεφάλαιο επιχειρείται μια περαιτέρω εμβάθυνση όσον αφορά το θεσμικό ρόλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην ελληνική πραγματικότητα, τη σχέση του με τις προγενέστερες μορφές οργάνωσης της αγοράς ενέργειας, τα κωλύματα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής προοπτικής του Μοντέλου Στόχου και της σύζευξης των αγορών, ιδίως όπως οι προοπτικές αυτές ενισχύθηκαν μέσω του Χειμερινού Πακέτου.
Η εργασία ολοκληρώνεται με τις συμπερασματικές παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν από τη συστηματική διερεύνηση της θεματικής την οποία πραγματεύεται, κατά τη διάρκεια της εκπόνησής της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Περιβαλλοντικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
χρηματιστήριο ενέργειας, αγορά ενέργειας, ρύθμιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική.pdf
950 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.