Pulmonary hypertension in left heart and lung diseases

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864296 296 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ανδριοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Pulmonary hypertension in left heart and lung diseases
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πνευμονική υπέρταση σε παθήσεις αριστερής καρδιάς και σε παθήσεις πνευμόνων
Περίληψη:
Η πνευμονική υπέρταση είναι μια ετερογενής κατάσταση που ορίζεται από αυξημένη μέση πνευμονική πίεση ≥ 20 mmHg στον δεξιό καρδιακό καθετηριασμό. Οι παθήσεις της αριστερής καρδιάς και οι πνευμονικές παθήσεις και είναι το πιο συχνό αίτιο.
Τα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια περιλαμβάνουν δύσπνοια προσπάθειας και μειωμένη ικανότητα για άσκηση. Με την πρόοδο της νόσου, μπορούν να εκδηλωθούν συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας όπως προκάρδιο άλγος στην κόπωση, συγκοπή, και περιφερική συμφόρηση.
Οι ασθενείς που εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια με χαμηλό ή διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και αυτοί με παθήσεις των αριστερών βαλβίδων της καρδιάς, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν πνευμονική υπέρταση.
Υπάρχουν δύο υποομάδες ασθενών στις παθήσεις της αριστερής καρδιάς.
1) Η πρώτη αναφέρεται στην μεμονωμένη μετα-τριχοειδική πνευμονική υπέρταση που οφείλεται σε πρωτογενείς αυξήσεις των πιέσεων στο πνευμονικό αρτηριακό σύστημα.
2) Η δεύτερη υποομάδα λέγεται συνδυασμένη προ και μετά-τριχοειδική πνευμονική υπέρταση και οφείλεται σε αυξήσεις της πίεσης στο πνευμονικό φλεβικό και τριχοειδικό σύστημα (πνευμονική φλεβική υπέρταση).
Πρακτικά, μερικοί ασθενείς έχουν μεικτά προ και μετά-τριχοειδικά χαρακτηριστικά. Αυτοί οι ασθενείς έχουν χειρότερη πρόγνωση από αυτούς της πρώτης υποομάδας.
Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε συνδυασμό με συννοσυρότητες και μεγαλύτερη ηλικία, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πνευμονική υπέρταση. Τα ποσοστά επιβίωσης φαίνεται να είναι χαμηλότερα σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και σε συνδυασμό πνευμονικής ίνωσης και εμφυσήματος.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το αυξημένο φορτίο της νόσου του παρεγχύματος και της πνευμονικής αγγειακής πάθησης όπως προκύπτει από τον αγγειακό ανασχηματισμό.
Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες πνευμονικές παθήσεις χωρίς να είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα της ασθένειας.
Στην εργασία αυτή θα αναφερθούμε στην πνευμονική υπέρταση ως αποτέλεσμα παθήσεων της αριστερής καρδιάς και πνευμονικών παθήσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευμονική υπέρταση, Παθήσεις αριστερής καρδιάς, Παθήσεις πνευμόνων, Καρδιακή αποκατάσταση, Πνευμονική αποκατάσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
64
Andriopoulou Maria Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο