Το στάδιο των χειρουργικών ασθενών με κολοορθικό καρκίνο στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864603 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μυλωνάκης Αδάμ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βώρος Διονύσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φραγκουλίδης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδοσόπουλος Θεοδόσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το στάδιο των χειρουργικών ασθενών με κολοορθικό καρκίνο στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το στάδιο των χειρουργικών ασθενών με κολοορθικό καρκίνο στην Ελλάδα
Περίληψη:
Γενικές πληροφορίες
Ο κολοορθικός καρκίνος είναι από τις συχνότερες και σοβαρότερες κακοήθειες παγκοσμίως, με 746.000 νέες περιπτώσεις και 614.000 θανάτους το 2012. Παρότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες λειτουργούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και οι νέες περιπτώσεις καταχωρούνται σε εθνικές βάσεις δεδομένων, ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της νόσου στον ελλαδικό χώρο. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει τη συμπτωματολογία και το στάδιο της νόσου των ασθενών κατά τη διάγνωση καθώς και να περιγράψει το είδος της χειρουργικής θεραπείας τους.
Μέθοδος
Εξετάστηκαν αναδρομικά οι φάκελοι 249 ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού οι οποίοι χειρουργήθηκαν με σκοπό την ίαση στη Δ΄ Χειρουργική Κλινική ΓΠΝ «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και Α’ Χειρουργική Κλινική 401ΓΣΝ Αθηνών κατά το διάστημα 2010-2016.
Αποτέλεσματα
Η συχνότερη κλινική εικόνα των ασθενών ήταν το κοιλιακό άλγος (29,1% των περιπτώσεων) για νόσο του δεξιού κόλου και οι διαταραχές των κενώσεων για νόσο του αριστερού κόλου. Το 27,7% των κακοηθειών εμφανίστηκε με εικόνα οξέος χειρουργικού προβλήματος, ενώ μόνο το 4,8% των περιπτώσεων διαγιγνώσθηκε σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Η χειρουργική θεραπεία εξατομικεύτηκε με βάση την εντόπιση και το στάδιο του όγκου. Όπως προέκυψε από την παθολογοανατομική εξέταση των χειρουργικών παρασκευασμάτων, το στάδιο κατά ΤΝΜ της νόσου των ασθενών της σειράς ήταν: Στάδιο 0: 5(2%), Στάδιο Ι: 45(18,1%), Στάδιο ΙΙ: 83(33,3%), Στάδιο ΙΙΙ: 95(38,2%), Στάδιο IV: 21(8,4%).
Συμπεράσματα
Τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών της μελέτης συμφωνούν σε μεγάλο βαθμο με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει την αναγκαιότητα αυξημένης συμμετοχής του γενικού πληθυσμού σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, λειτουργίας κέντρων αναφοράς και θέσπισης εθνικής βάσης δεδομένων με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος παχέος εντέρου, Καρκίνος ορθού, Κολοορθικός καρκίνος, Στάδιο, Συμπτώματα, Χειρουργική αντιμετώπιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
46
Mylonakis Adam Master.pdf (680 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο