Το παιδί στο έργο των λογοτεχνών της Επτανησιακής Σχολής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865349 486 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πανουσοπούλου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευαγγελία Γαλανάκη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το παιδί στο έργο των λογοτεχνών της Επτανησιακής Σχολής
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το παιδί στο έργο των λογοτεχνών της Επτανησιακής Σχολής
Περίληψη:
H πνευματική σχολή, η Επτανησιακή, η οποία εμφανίστηκε στον Ιόνιο χώρο επηρέασε καταλυτικά και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πνευματική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ύστερα από περίπου τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με την παρούσα εργασία επιδιώχθηκε να παρουσιαστεί ο κόσμος των παιδιών μέσα από τα μάτια των Επτανησίων λογοτεχνών, οι οποίοι τόλμησαν ακόμα και σε περιόδους αντίξοες ή παράτολμες να ασχοληθούν, συνειδητά ή μη, όπως ο καθένας θεωρούσε σωστό με τον πιο ουσιαστικό ανθό της κοινωνίας μας που δεν είναι άλλος από το ίδιο το παιδί. Πολλοί από αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους συνέθεσαν τρυφερά και αισθαντικά έργα τα οποία είτε απευθύνονται σε παιδιά είτε έχουν ως ήρωές τους παιδιά. Τα κείμενα αυτά, κυρίως ποιήματα και διηγήματα, μπορούν στις μέρες μας να αξιοποιηθούν δημιουργικά μέσα στα πλαίσια μιας σχολικής τάξης και να καταφέρουν ακόμα και στη δική μας εποχή, η οποία είναι γεμάτη από αντιξοότητες και αλλοτρίωση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, να ταξιδέψουν στον νου και στην καρδιά των μικρών αναγνωστών.
Τέλος, αυτή η διπλωματική εργασία, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της προσφοράς και της παρουσίας των εκπροσώπων της Επτανησιακής Σχολής στην Παιδική Λογοτεχνία και μέσα από τις διαστάσεις του έργου τους, βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, καταλήγει στο συμπέρασμα της διορατικότητας, της πρωτοτυπίας αλλά και του οράματος της παιδαγωγούσας ψυχαγωγίας που υπηρετούσαν οι εκπρόσωποι της Επτανησιακής Σχολής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
παιδί, Επτανησιακή Σχολή, Διονύσιος Σολωμός, παιδική λογοτεχνία, Γρηγόριος Ξενόπουλος, προσωλομικοί ποιητές, σολωμικοί ποιητές, μετασωλομικοί ποιητές και λογοτέχνες, επίγονοι Επτανήσιοι λογοτέχνες, ποίηση, πεζογραφία, μυθιστόρημα, διήγημα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
277
Αριθμός σελίδων:
196
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Άννα_Πανουσοπούλου_Διπλωματική_ Εργασία.docx.pdf
98 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.