Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού βιογενών οργανικών ρύπων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865748 189 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Θανάσουλα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπακέας Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού βιογενών οργανικών ρύπων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού βιογενών οργανικών ρύπων
Περίληψη:
Στην εργασία αυτή, αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μία μέθοδος αεριοχρωματογραφίας συζευγμένη με φασματόμετρο μαζών για τον προσδιορισμό δευτερογενώς παραγόμενων οργανικών ρύπων και την κατανομή τους μεταξύ σωματιδίων PM10 και PM2.5.
Η δειγματοληψία των PM10 και PM2.5 πραγματοποιήθηκε με τη χρήση φίλτρων υαλονημάτων σε δειγματολήπτη μεγάλου όγκου. Η προκατεργασία των φίλτρων για την παραλαβή των δευτερογενών ρύπων περιλαμβάνει εκχύλιση με διχλωρομεθάνιο/μεθανόλη σε υπέρηχους, συμπύκνωση σε περιστροφικό εξατμιστήρα και συμπύκνωση σε ρεύμα αζώτου τελικά. Εξαιτίας των πολικών ομάδων που βρίσκονται στις οξειδωμένες μορφές κρίνεται επιτακτική η ανάγκη παραγωγοποίησης. Γι αυτό το λόγο, δοκιμάστηκαν δύο διαφορετικες πορείες παραγωγοποίησης σε πολλαπλά στάδια οι οποίες είχαν διαφοροποίηση στο δεύτερο στάδιο. Κατά την πρώτη μέθοδο στο δεύτερο στάδιο προστίθεται TMSD και MEOH ενώ κατά την δεύτερη προστίθεται BF3 / MeOH. Η μέθοδος με την καλύτερη απόκριση και την καλύτερη ποιότητα χρωματογραφημάτων ήταν η πρώτη μέθοδος. Για την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών παραγωγοποίησης πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Τέλος, ακολουθεί αεριοχρωματογραφικός προσδιορισμός.
Η επικύρωση της μεθόδου έγινε μέσω εξέτασης χαρακτηριστικών ποιότητας όπως η ειδικότητα, η γραμμικότητα, η πιστότητα, οι ανακτήσεις και τα όρια ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης. Η μέθοδος παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα (ανακτήσεις απο 41 έως 118%). Η απόκριση του ανιχνευτή ήταν γραμμική στην περιοχή 0,5 έως 10 μg/mL.
Τέλος, η μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πραγματικά δείγματα απο περιοχές της Κύπρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δευτερογενές Οργανικό Αερόλυμα, επικύρωση, βελτιστοποίση, αεριοχρωματογραφική ανάλυση, φασματομετρία μάζας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
124
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΒΙΟΓΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ-ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο